Брнабић у Минску: Дијалогом до одрживог решења за КиМ

МИНСК:  Председница Владе Ана Брнабић изјавила је данас у Минску да дијалогом Београда и Приштине треба доћи до одрживог решења за КиМ.
Ana Brnabić razgovarala je danas u Minsku sa premijerom Moldavije Pavelom Filipom Foto: Tanjug
Фото: Ана Брнабић разговарала је данас у Минску са премијером Молдавије Павелом Филипом Фото: Танјуг

На састанку главне групе Минхенске безбедносне конференције, на којој се разматрају актуелна регионална и глобална безбедносна питања, Брнабић је истакла да је у интересу Србије да се пронађе одрживо решење...

Брнабић са Лукашенком и Румасом у Минску

МИНСК:  Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас у Минску са председником и премијером Републике Белорусије Александром Лукашенком и Сергејом Румасом.

На билатералном састанку са председником Лукашенком закључено је да су односи Србије и Белорусије пријатељски и без отворених питања, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Председница Владе уручила је председнику Лукашенку писмо председника Републике Србије Александра Вучића. У писму се председник Вучић захваљује председнику Лукашенку на пријатељском односу Белорусије према Србији, као и на поштовању и разумевању у решавању косовског питања. 

"Непроцењива је помоћ Белорусије у очувању територијалног интегритета и суверенитета Србије", наводи се између осталог у писму председника Вучића, који је поновио позив председнику Лукашенку да посети Србију.

Састанак са председником Лукашенком био је срдачан и премијерка Брнабић је, у име свих грађана Србије, као и у своје лично име, захвалила на свој подршци коју Лукашенко пружа нашој земљи.

У разговору са премијером Румасом, Брнабић се такође захвалила Белорусији на подршци у решавању питања Косова и Метохије. 

"Подршка је још важнија у тренутку када се води компикован дијалог Београда и Приштине, чије је решавање у нашем интересу, а у коме се Србија суочава са огромним изазовима. Вашу принципијелну подршку наш народ никада неће заборавити", нагласила је Брнабић. 

Она је додала да ће Белорусија у Србији увек имати оданог пријатеља и позвала белоруског премијера да посети Србију.

Премијери две земље закључили су да се економска сарадња две земље, чија је трговинска размена још увек испод 100 милиона евра, може додатно унапредити. У разговору је било речи о сарадњи у областима енергетике, пољопривреде, грађевинарства и аутоиндустрије.

Румас је предложио да се организује пословни форум Србије и Белорусије, у циљу даљег јачања привредне сарадње. 

Брнабић и Румас посебно су изразили жељу за сарадњом у ИТ сектору.

"Србија је за Белорусију кључна земља на Балкану и даћемо све од себе да ту сарадњу додатно развијемо", казао је премијер Белорусије.

Премијерка Брнабић борави у једнодневној посети Белорусији поводом састанка главне групе Минхенске безбедносне конференције, на коме је раније јутрос говорила.

Брнабић са премијером Молдавије:  Односи земаља пријатељски

Премијерка Ана Брнабић разговарала је данас у Минску са премијером Молдавије Павелом Филипом о унапређењу односа две земље.На састанку је потврђено да су односи Србије и Молдавије пријатељски и да има простора за додатно унапређење, пре свега у домену економске сарадње...

Брнабић са Тачијем на маргинама конференције у Минску

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је данас на маргинама састанка главне групе Минхенске безбедносне конференције у Минску с косовским председником Хашимом Тачијем, јавља белоруска агенција Белта.

Како наводи агенција, премијерка Србије је новинарима рекла да су разговарали о току дијалога Београда и Приштине, а Брнабић је изразила наду да ће две стране успети да дођу до компромисног решења, што би водило ка већој стабилности у региону...

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести