Брнабић у Тирани: Србија је на чврстом реформском путу

ТИРАНА: Србија се налази на чврстом реформском путу, изјавила је данас у Тирани министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић.
ana brnabic, epa, koca sulejmanovic
Фото: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

"Реформа јавне управе, као трећи стуб у процесу приступања Европској Унији, један је од приоритета Владе Србије. Министарство које водим главни је координатор тог процеса и ја и мој тим смо потпуно посвећени постизању одрживих резултата у реформи јавног сектора у Србији, што је веома комплексан процес", рекла је министарка Брнабић 

На регионалној конференцији о извршавању јавних услуга у земљама Западног Балкана - "Иницијативе и иновације на путу ка ЕУ", она је истакла да реформа јавне администрације подразумева синергију између државних институција и синтезу јавних политика, које заједно треба да резултирају модерном управом која ће бити сервис грађана.

Министарка Брнабић је напоменула да је прва фаза која је подразумевала смањење броја запослених у управи завршен и да је сада фокус да „са мање постигнемо више", односно да створимо одрживи систем јавне управе који ће омогућити боље услуге за грађане и привреду са ресурсима који су нам на располагању.

„Када говоримо о локалним самоуправама, законодавни оквир за развој људских ресурса на локалном нивоу већ је постављен, усвајањем Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе", подвукла је Брнабић.

Она је навела да се међу приоритетима Владе и Министарства налази и доношење Закона о Националној академији за стручно усавршавање државних службеника, како би се успоставио одрживи систем професионалне обуке јавних службеника и континуирани развој њихових знања и вештина, на републичком и локалном нивоу.

Министарка је посебно нагласила спровођење плана приоритетних активности за јачање ИТ сектора, који може бити окосница економског развоја Србије. Према њеним речима, важан део овог плана је пројекат преквалификација јуниор програмера, кроз развијен програм обука. 

Брнабић је казала да ће ове године на 15 техничких факултета у Србији бити уписано 700 студената више на ИТ смеровима у односу на претходне године, а Информатика постаје обавезан предмет у вишим разредима основних школа већ ове јесени. 

Такође, рекла је министарка, радиће се и на завршетку изградње научно-технолошког парка Новом Саду и отварању студентског креативног центра у Нишу, који ће имати и простор намењен „старт ап" компанијама како би се додатно подстакло предузетништво. 

Она је истакла да је од велике важности и имплементација акционог плана „Стоп бирократији" који је креиран како би се смањиле административне и бирократске баријере у комуникацији јавне управе са грађанима, привредом и у међусобној комуникацији између државних институција. 

Реализацијом мера из овог плана доћи ћемо до једноставнијих процедура које значе уштеду времена и новца за све. „Од 1. јуна у Србији почиње пуна примена Закона о општем управном поступку (ЗУП) и предстоји нам велики посао како би се применио у пуном капацитету. Наставићемо да пружамо подршку другим министарствима која ће радити на хармонизацији осталих прописа са ЗУП-ом", рекла је министрка.

Такође, навела је Брнабић, наставићемо са спровођењем обука како би се стандардизовао ниво услуга како на централном, тако и на локалном нивоу, са посебним акцентом на унапређивање размене података између органа.Министарка је подвукла да је управо размена података међу институцијама важан корак чиме се мења однос управе према грађанима, који постају прави корисници услуга, а не курири између државних органа. 

Брнабић је закључила да у овој години треба да наставимо да пратимо и унапређујемо примену Закона о инспекцијском надзору, као важну карику у борби против сиве економије.

На конференцији коју је организовала Регионална школа за јавну управу (РеСПА), поред Ане Брнабић учествовали су министарка иновација и јавне управе Албаније, Милена Харито, министарка јавне управе Црне Горе, Сузана Прибиловић и министарка за информатичко друштво и јавну управу Македоније, Марта Арсовска Томовска.

Министри државне управе земаља Западног Балкана представили су статус реформе јавне управе у њиховим државама, а три кључне теме биле су законодавни оквир и јавне политике у области државне управе, примена услуга које су креиране према потребама грађана, односно потребама корисника, и реорганизација и модернизација државне управе уз управљање иновацијама. 

Циљ одржане конференције био је да се истакну сви неопходни предуслови за побољшање квалитета услуга за грађане и привреду, што води ка рационалним, транспарентним и одговорним системима државне управе. 

За земље Западног Балкана, спровођење реформи јавне управе остаје кључни приоритет у приступним преговорима са Европском Унијом. На конференцији је учествовало више од 40 говорника који су представл?али Западни Балкан, девет земаља чланица ЕУ и регионалне и европске организације и институције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести