Брнабић: Уместо о признању говори се о нормализацији односа захваљујући Вучићу

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Србија плаћа цену зато што није увела санкције Русији, али је додала и да је то принципијалан став, као и да не мисли да би француско-немачки предлог за КиМ био другачији да смо увели санкције.
1
Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/ Слободан Миљевић

Став Србије је принципијелан, "бранићемо га докле год будемо могли да га бранимо", рекла је Брнабић за ТВ Прва и додала да је било председничких кандидата који су у кампањи говорили да не би увели санкције Русији, те да ће то учинити Александар Вучић, па су после избора говорили да је Србија неодговорна зато што не уводи санкције.

Председниц Владе Србије истиче да је на првом месту важно да према народу будете искрени и да не лажете да би освојили политички поен, а да након тога, како је рекла, мењате политику.

"Да, то (неувођење санкција) нас кошта. Ми плаћамо одређену цену кроз то што смо могли да добијемо мало већу цену за емисију државних обвезница, кроз одређене кредите, кроз то да смо морали више, јаче да се боримо за стране директне инвестиције, посебно у 2022.године, али у данашње време плаћате одређену цену независне политике. Мислим да је то принципијална политика", рекла је она.

Став према санкцијама, подсетила је Брнабић, је заснован на међународном праву и на интересу Србије.

Она је истакла да не мисли да би француско-немачки предлог био другачији да је Србија увела санкције према Русији, већ да би, каже, био другачији да није било Александра Вучића зато што је ту тему поново ставио на дневни ред и изборио за неке ствари за које смо мислили да је немогуће.

У том смислу је указала да представници и ЕУ и САД говоре о томе да се не ради о међусобном признању већ о нормализацији односа.

"То је нешто што је промењено захваљујући председнику Вучићу", рекла је Брнабић и подсетила да је сам председник говорио о лошим странама тог документа и јасно повукао црвене линије.

 Не знам да ли ће бити избора до краја године

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да не зна да ли ће бити одржани ванредни избори до краја године и додала да сви из Српске напредне странке раде тако као да ће избори, како је рекла, бити одржани сутра.

На констатацију новинарке да је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао да они очекују изборе на свим нивоима, осим на председничким, и питање хоће ли их заиста бити, премијерка је одговорила:

"Да будем искрена, не знам, радим као што и сви из Српске напредне странке радимо тако као да ће избори бити сутра, да у сваком тренутку не можемо да се постидимо да изађемо пред наше грађане и покажемо шта смо радили и који су нам резултати, али истовремено и као да ће бити у редовном року без обзира на било какве изборе дајемо све од себе сваки дан да Србија иде напред", поручила је Брнабић.

Већ имамо позиве људи који желе да буду део Народног покрета

Србији су потребни стабилност и јединство, оценила је данас премијерка Ана Брнабић, наводећи да је управо због тога важан Народни покрет за државу, чије је формирање најавио председник Србије Александар Вучић.

Идеја је, објашњава Брнабић, да покрет буде надстраначки.

"Ја већ имам позиве неких људи који желе да помогну, а знам и да председник Александар Вучић има још више позива од људи који нису до сада били политички активни и који желе да се укључе", рекла је Брнабић на ТВ Прва.

Она је казала да је Српска напредне странка показала да је спремна да подржи добре предлоге који су у интересу државе.

"То је урадила само СНС. Не знам пример да је неко из власти раније подржао неки предлог опозиције", рекла је Брнабић.

Боримо се за нове инвестиције, надам се добрим вестима

Председница Владе најавила је данас да ће следеће седмице имати доста састанака са потенцијалним инвеститорима, а борба за нове инвестиције је, према њеним речима, борба за бољи живот грађана, већу запосленост и већа примања.

Брнабић се, гостујући на ТВ Прва, осврнула на јучерашњу посету председника Србије Александра Вучића Пчињском округу и истакла да би требало више да се стимулиши они који инвестирају на југ централне Србије.

"Сутра ћу имати додатне разговоре са неким инвеститорима са којима смо ушли у финалну фазу, а реч је о великој инвестицији у истраживачки центар где су веома плаћена радна места. Боримо се за инвестиције и ускоро се надамо добрим вестима“, рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да је 2022. године у Србију дошло пуно ИТ компанија, између осталог из Русије и Украјине, које су се због рата иселиле из ових земаља.

Навела је да ће сутра разговарати са више руских ИТ компанија које су дошле у Србију, а запошљавању на стотине и хиљаде људи, како би се видело шта даље може да се ради.

"Извоз нашег ИТ сектора лане је износио 2,7 милијарди евра. Наставићемо да развијамо ову област и ширимо наше научно-технолошке паркове“, истакла је Брнабић.

Нагласила је да се ове године може очекивати наставак повећања пензија који ће бити двоцифрен, као и раст плата, а просечна плата би на крају године требало да износи 820 до 830 евра.

Премијерка је најавила и да ће почетком априла, 1. или 4,  бити представљен пројекат „Заплови Србијом“.

"У претходном периоду смо реконструисали и обновили тврђаве у Голупцу, Великом Градишту, Кладову, поставили понтоне у марине и сада то предствављамо као туристичку понуду“, рекла је она.

Одговарајући на питање да ли је спремна да прихвати предлог председника С СП Драгана Ђиласа да се формира алиментациони фонд, Брнабић је рекла да је садашња власт отворена за добре предлоге који су у интересу грађана.

"Немам проблем да погледамо шта је добро, а шта лоше у том предлогу и Српска напредна странка је показала да је спремна да сагледа и предлоге опозиције. Међутим имам контрапитање, зашто то Ђилас није урадио док је био на власти“, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести