Брнабић: Вакцина кључ, не могу исте мере сад и кад није било вакцине

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се погрешно тумачи да нове мере у циљу сузбијања епидемије нису донете због економије, која јесте важна, већ искључиво због тога што Србија сада има вакцине, а вакцинација је једини одговор на епидемију.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Не радимо ово због економије, већ пре свега зато што имамо вакцине. Неразумно је да имате исте мере са вакцинама, као и пре него што смо их имали", рекла је Брнабић за Танјуг, појашњавајући због чега Кризни штаб није увео строже мере, иако је струка то тражила.

Брнабић је истакла да су сви на седници заједно закључили да би такве мере, а не фокус на вакцинацију довеле до пада броја заражених, али да би, после попуштања мера, опет дошло до повећања тог броја, јер се људи не вакцинишу, те да је то прологнирање ситуације и продужавање агоније.

Премијерка је истакла да је сада заинтересована и забринута за ментално здравље нације, јер више не можемо да издржимо ситуацију, и морамо да бринемо само о вакцинацији.

Истакла је да се погрешно тумачи да се то ради због економије, јер и економија трпи када је велики број заражених, јер људи не иду на посао.

Додала је и да је економија свакако важна, јер борба против корона вируса много кошта - велики новац даје се сваки дан на тестове, којих је дневно и преко 26.000, на опрему за здравствене раднике, за лекове, за иновативне лекове о којима се преговара, на чему се не штеди, на подршку привреди и грађанима.

"Али, није због економије, већ пре свега због вакцинације", подвукла је Брнабић.

Додала је да је важно да се прича о вакцинацији, да је Град Београд покренуо нову кампању за вакцинацију младих, отворио нови пункт, као и да ће данас поново кренути кампања на свим телевизијама са националном фрекцвенцијом.

"Фокусирамо се на вакцинацију, јер је то једини одговор, како бисмо ставили тачку, а не да идемо из таласа у талас, да затварамо, па отварамо, док на крају крајева не постигнемо колективни имунитет", рекла је Брнабић.

Додала је да ћемо колективни имунитет постићи или вакцинацијом или тиме да се сви заразе, па имају антитела, а свакако је, каже, вакцинација бољи избор.

Брнабић је поновила да је вакцинација једини одговор, да Србија има довољно вакцина, и то четири различита произвођача, док ускоро стиже и пета.

"Хајде да се вакцинишемо, да причамо сви искључиво о вакцинацији", апеловала је премијерка.

Брнабић је пренела да је у Србији 2.907.688 вакцинисаних, што је 54 одсто пунолетне популације, ревакцинисаних је 2.793.425, што је 52 одсто, а трећу дозу је примило 655.370 грађана, што је 12 одсто пунолетне популације.

"Сада смо на 54 одсто и иде полако. Лјуди су све заинтересованији да приме вакцине. То је тако зато што причамо о вакцинама и људи знају да је то једини начин да се вратимо нормалном животу, а да нећемо после две или четри недеље поново да се затварамо", објаснила је она.

Брнабић је казала да верује у одговорност и солидарност наших људи.

„Да смо раније причали више само о вакцинацији ишло би много боље", уверена је она.

Брнабић је указала да је вакцинација у Србији много боља него у региону, али и у ЕУ, пошто у Румунији има свега 34,5 одсто вакцинисаних првом дозом, а у Бугарској 24,3 процената.

„Наши људи су одговорни, само треба да кажемо да је то једини начин", подвукла је она.

Упитана за ковид пропуснице објаснила је зашто нису уведене, иако, како каже, је све спремно и може да се, што се техничке спремности тиче, уведе у року од сат времена.

„Ковид пропуснице је немогуће исконтролисати, као што је немогуће исконтролисати ношење маски у затвореном простору. Ковид пропуснице је још теже контролисати, јер маску видимо ко носи, а ко не", објаснила је она.

Брнабић је рекла да је за озбиљнуконтролу ковид пропусница потребно укључење и угоститеља, пошто немамо комуналног полицајца или инспектора за сваког становника.

„Не верујем у ту контролу. Мислим да у 50 одсто случајева људи неће контролисати како треба. И у Нјујорку сам видела, када сам била, да се порпуснице купују за 100 долара. Шта ће се десити ако уведемо ковид пропуснице - поново ћемо тиме тему пребацити на пропуснице, уместо на вакцинацију", рекла је она.

Према њеним речима потребна је стална прича о вакцинацији, личној одговорности и солидарности.

„Имам пуно поверење у наше грађане да ће разумети важност ситуације и да ћемо се вакцинисати. Ми имамо лек за ово, решење, а то не смемо да сметнемо с ума, имамо, а то је вакцинација. То се види на пример земаља у Европи које имају вакцинисаност од 80 одсто, које немају више проблеме", додала је она.

Што се мединцинског дела Кризног штаба тиче каже да они у овом тренутку размишљају да морамо да смањимо бројеве новозаражених и то брзо.

„Они не могу да размишљају ни о менталном здрављу, ни економији. Мој задатак је да видим како да сачувамо са свим што можемо у држави, а тако и о менталном здрављу нације, економији", додала је она.

 

Истакла је да у демократијама, а тежимо да живимо у таквој, држава није интервенционистичка и не улази у станове, већ је неопходна лична одговорност и грађанска солидарност.

"Верујем да ће оваквих пандемија бити и у будућности, и да ћемо дијалогом који имамо сада постати као друштво бољи и јачи", рекла је Брнабић.

Указала је да се смањује број хоспитализованих ковид пацијената.

„Апсолутно сам сигурна да ћемо победити и то овај пут на тежи начин, који ће осигурати да имамо одрживо стање", подвукла је она.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести