Брнабић: Велике ствари смо извојевали у Вашингтону

ВРАЊЕ: Велике ствари смо извојевали у Вашингтону, изјавила је премијерка Ана Брнабић и истакла да је отварање канцеларије ДФЦ у Београду огроман сигнал за инвеститоре и показатељ колико је Србија безбедна земља за улагање.
brnabic
Фото: Tanjug (video)

Препоносна сам на нашу земљу и делегацију, предвођену председником Александром Вучићем, како су представљали Србију у Вашингтону и Бриселу, како су испреговарали споразум и шта је све Србија добила, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Врању, где је обишла изграђене станове и радове у оквиру пројекта станоградње за припаднике снага безбедности.

Брнабић је подвукла да се очекује да председник ДФЦ-а ускоро дође у Србију, свакако до краја септрембра, те да се већ ради на отварању регионалне канцеларије ДФЦ у Београду.

То је сигнал за инвеститоре, за то колико смо безбедни, колико ће тек бити улагања, шта то значи грађанима и привреди, рекла је Брнабић.

Велике ствари смо извојевали у Вашингтону, закључила је премијерка.

Захвалност припадницима служби безбедности

Ана Брнабић изјавила је у Врању да је пројекат изградње станова за припаднике безбедности начин да им се држава захвали на свему што чине и додала да ће изградња бити настављена, јер је и интересовање за станове велико, што потврђује да је таква иницијатива била прави потез.

Она је истакла да пројекат, за који је иницијативу дао председник Александар Вучић, има шири ефекат на друштво.

Обезбедили смо посао за наш грађевински сектор и предузећа. На готово свим градилиштима раде домаћа предузећа и минимум 80 одсто материјала и опреме је пореклом из Србије, рекла је Брнабић.

Додала је да су овом изградњом ревитализовани делови града који су били запуштени, те су и касе локалних самоуправа богатије, а дат је и подстрек развоју угоститељства и других грана привреде.

Основни циљ је захвалност припадницима служби безбедности, њима и њиховим породицама, јер се они жртвују и боре за нас сваки дан и стављају свој живот на коцку да бисмо сви ми били безбедни, рекла је Брнабић и додала да је намера државе да им, кроз повећање плата и улагања, пружи додатну сигурност и поручи да држава брине за њих.

Данас је, додала је, желела да се с министрима Зораном Михајловић и Зораном Ђорђевићем, лично увери да ли су породице срећне и задовољне у становима, које, подсетила је, купују, по субвенционисаним ценама.

Брнабић је навела да је су припадници служби безбедности углавном заинтересовани за веће станове, односно да су станови који још нису продати, углавном најмањи, једнособни.

Према њеним речима, то је показатељ да они верују у своју државу, бољу будућност, у напредовање у служби, у још веће плате..

Зато је, каже, влада донела одлуку да се у Врању граде додатни станови, као и да се у свим градовима мења структура станова, односно да више има оних већих, па ће бити 10 одсто једнособних, 50 одсто једноипособних и двособних и 40 одсто трособих и троипоснобих станова.

Очекујемо да ћемо и тиме боље одговорити на потребе припадника безбедности, рекла је Брнабић.

Ово је изузетно успешан пројекат, који показује да ми нисмо као неки политичари који само обећавању, већ да ми стојимо иза обећања. Многи су извргавали руглу пројекат, нису веровали, али изградили смо зграде, људи су усељни и настављамо да градимо даље, рекла је премијерка.

Истакла је и да прва фаза изградње броји 8.000 станова, али да је, према анкетама, 23.000 припадника безбедности изразило интересовање и испуњава услове за станове.

Настављамо да градимо даље и размишљамо да проширимо пројекат, да урадимо нешто слично за здравствене, просветне раднике, за младе брачне парове, а на начин да то не угрожава тржисте, али да покажемо да држава брине, рекла је Брнабић.

Градња деонице Ниш-Плочник у марту 2021. године

Премијерка Србије изјавила је да се почетак радова на изградњи будућег аутопута од Ниша до луке Драч, очекује у марту наредне године, а да ускоро следи тендер за прву деоницу Ниш-Плочник.

То је, подсетила, траса која је договорена у оквиру Берлинског процеса, као један од најважнијих, приоритетних пројеката путне инфраструктуре за боље повезивање региона, од Ниша до луке Драч.

Очекујемо да вероватно у марту 2021. године почну радови, а ускоро иде тендер за прву деонцу Ниш-Плочник, рекла је Брнабић одговарајући на питања новинара у Врању.

Она је додала да се разговарало с Европском инвестиционом банком, по питању финансирања, као и да ће један део бити грант, односно бесповратна средства, јер је то важан регионални пут, али значајан и за Прокупље, Куршумлију...

Један од важнијих путева за Србију, али и за регион и драго ми је што је он потврђен споразумом у Вашингтону, рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести