Брнабић: Влада Србије спремна да ради на питању несталих

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је решавање питања несталих једно од најважнијих питања, како за грађане, тако и за односе између Србије и Хрватске и истакла да је влада Србије спремна да ради на томе.
brnabic
Фото: Tanjug

"Време је да се то реши", рекла је Брнабић у интервјуу за ХРТ одговарајући на питање јесу ли владе после недавног сусрета председника две државе почеле да раде на решавању питања несталих. 

Она је рекла да су председник Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић имали састанке са породицама несталих и на томе им одала признање, јер, ккао је рекла, то мора да су били тешки састанци и то су храбри државнички потези. 

"Владе би требало да прате имплементацију договореног и драго ми је што ће министар правде Хрватске највероватније 23. марта посетити Београд где ће разговарати са министарком правде Нелом Кубуровић", рекла је она.

Додала је да верује да ће након тога то да се спусти на ниво радне групе и да крене да се решава што пре.

На питање да породице траже решавање питања несталих, а Загреб документацију за вуковарску болницу, она је оценила да после састанка постоји спремност обе владе да се та питања решавају.

Како је рекла, министри су већ имали неке састанке, а влада Србије је усвојила предлог закључка о одређивању састава делегације Србије за вођење преговора у оквиру међудржавне дипломатске комисије и идентификацију, односно утврђивање граничне линије између Србије и Хрватске.

"То је ефикасно решавање ствари које су нам дате да решавамо као владе и ја се надам да ћемо у оквиру међудржавне комисије кренути да озбиљно радимо на томе", рекла је она.

Такође је изразила наду да неће морати да се иде на арбитражу.

"Верујем да ћемо у том року од две године успешно у билатералним разговорима да направимо решење", навела је Брнабић.

Она је оценила да би арбитража временски била неповољнија варијанта за земље које хоће да уђу у ЕУ, јер питање отворених граница мора у потпуности да се реши.

Када је реч о питању статуса мањина и захтева хрватске мањине да имају загарантовано место у парламенту, она каже да није за то да свака национална мањина обавезно добије по једног представника у парламенту.

"Лично нисам за то да свака национална мањина обавезно добије по једног представника у парламенту, управо зато што смо ми развили механизам да на друге начине заштитимо право и слободе националних мањина", истакла је она, али је додала да о томе може да се разговара ако хрватска мањина мисли да треба додатно да се заштити.


Компанија регистрована и плаћала порез у Србији

Ана Брнабић изјавила је поводом писања хрватског недељника "Национал" да је компанија чији је била директор регистрована у Србији где је измиривала све своје обавезе.

"Радила сам и постала директор компаније која је регистрована у Србији, која је плаћала порезе и доприносе у Србији, која је запошљавала људе у Србији", рекла Брнабић у интервјуу за ХРТ упитана да прокоментарише писање "Национала" које је доводи у везу са "офшор афером".

Та компанија давала је плате које су значајно изнад републичког просека и на све то плаћала порезе и доприносе, навела је она у делу интервјуа за ХРТ, који је објављен на сајту те телевизије, а није емитован у њиховом Дневнику.

Брнабић је објаснила и да се ради о друштвено одговорној компанији која тамо где је пословала примењивала и нешто што не постоји чак ни у највећем делу земаља ЕУ, а то је ''профит шеринг агриментс'' са локалним самоуправама по коме је делила профит са њима.


Брнабић је такође истакла да је главни политички циљ Србије чланство у ЕУ, а у економском смислу бржи раст БДП и навела да тим поводом осећа огромну одговорност за доношење одлука.

Поводом навода да се Београд мора коначно одредити између ЕУ и Русије, она каже да је то мишљење САД и неких других земаља и оценила га као "потпуно погрешно".

"Србија не седи ни на руској, ни на америчкој, ни европској, Србија седи на својој столици, а наш стратешки циљ је ЕУ", истакла је она у интервјуу за ХРТ који је у целини објављен на сајту те телевизије.

Говорила је и о проблему Агрокора, те најавила да ће у наредном периоду са министарским тимом имати састанак и са банкама и са добављачима, а следеће недеље и са новим повереником Агрокора. Навела је да тим поводом има и комуникацију са председставницима владе Хрватске. 

Оценила је да је то јако комплексна ситуација, али да се ствари држе под контролом.

Ана Брнабић изјавила је да је њен однос са председником Србије Александром Вучићем одличан и да на тај однос гледа као на једну од највећих, у овом тренутку, снага Републике Србије.

"Пуно се консултујем са председником Вучићем зато што је он човек који, по мом мишљењу, најбоље познаје Србију. Не знам никог ко боље познаје Србију, њене грађане, географски свако место, буџет Србије", рекла је Брнабић у интервјуу за ХРТ. 

На питање да ли јој сметају "прозивке" да је Вучићева продужена рука, она је одговорила да јој то не смета.

"Ја нисам особа која се нарочито обазире на такве прозивке. Знам ко сам и шта сам и резултати ће остати иза на мене. Ако не остану резултати, онда су они били у праву", рекла је Брнабић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести