Брнабић: Заштитити право на информисање Срба на КиМ

БЕОГРАД:  Премијерка Ана Брнабић разговарала је данас телефоном с представником ОЕБС-а за слободу медија Арламом Дезиром о угрожавању основних права Срба који живе на КиМ, којима су ускраћене новине на српском језику, и апеловала да се ОЕБС ангажује да се ово њихово право заштити по хитном поступку. 
brnabic, tanjug zzestic
Фото: Ana Brnabić, foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Како се подсећа у саопштењу Канцеларије Владе за сарадњу с медијима, власти у Приштини су истовремено са увођењем царинских такси од 100 одсто на производе из Србије и БиХ забраниле промет и дистрибуцију новина на српском језику на територији КиМ. 

Брнабић је упознала Дезира са чињеницом да је Србима који живе у јужној српској покрајини, већ четири дана за редом ускраћено право на информисање на матерњем језику, што је једно од основих цивилизацијских тековина и норми. Она је апеловала на Дезира да се ОЕБС, као међународна организација која се у оквиру свог мандата бави и питањима медија и медијских слобода, ангажује да се ово право наших грађана заштити по хитном поступку. 

Председница Владе очекује да се ОЕБС укључи у решавање овог питања што је у разговору са господином Дезиром договорено. Влада Србије наставиће интензивно да ради са ОЕБС-ом на овом питању. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести