Брнабић: Због потеза ПР прети радикализација, Србија чува мир

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић данас је, у разговору са Ренатом Алт, посланицом немачког Бундестага и чланицом Странке слободних демократа, упозорила да због потеза Приштине прети све већа опасност од додатне радикализације на Косову и Метохији и у целом региону, истичући да ће Србија чувати мир и стабилност.
brnabic, tanjug zzestic
Фото: Ana Brnabić, foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIĆ

Брнабић је упозорила на све већу опасност од додатне радикализације на Косову и Метохији, као и у целом региону, због низа потеза које је Приштина повукла у последњих месец дана - од одлуке донете 6. новембра о увођењу таксе од 10 посто на све производе из централне Србије и Босне и Херцеговине, преко одлуке 21. новембра о додатном подизању такси на 100 посрто, до најновије најаве 3. децембра, о формирању тзв. "Војске Косова".

Премијерка је нагласила да све ове одлуке представљају недвосмислено и грубо кршење међународних споразума и уговора, као што је ЦЕФТА споразум и Споразума о стабилизацији и придруживању, Бриселски споразум, па чак и Устав тзв. "Републике Косово", саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

"Србија ће чувати мир и стабилност. Не постоји ништа што је важније од тога за све грађане у региону. Захваљујући напорима и иницијативама Европске комисије и појединачних чланица ЕУ, као што је Немачка која је покренула Берлински процес, цео регион је последњих година значајно напредовао, пре свега у трговинском смислу. Ово је отворило простор за нове иницијативе о којима смо кренули да разговарамо: међусобном признавању професионалних и академских квалификација, ромингу, покретању Регионалног института за истраживање и развој, све у циљу да обезбедимо другачију будућност и просперитет за наше грађане", навела је Брнабић.

Све ово је одлукама Приштине, оценила је она, доведено у питање, а формирање "Војске Косова" представља до сада највећу опасност и најнесмотренију одлуку и лако може бити пресудни тренутак за даљи дијалог и регионалну стабилност.

Брнабић је још једном замолила за Немачку подршку како би се поново отворила јасна перспектива за регионалну сарадњу и сигурност за Србе који живе на КиМ.

"Упркос неразумним мерама и све радикалнијој реторици из Приштине, Србија остаје при томе да не уводи контра мере, јер је тешко успостављен мир вредност коју морамо очувати", навела је она.

Премијерка је истакла да је Србија окренута ка будућности и указала да се размишљање Београда и Приштине очигледно суштински разликује, јер док Приштина размишља о стварању војске и сукобима, Београд размишља о стварању модерне економије и образовања за будућност. 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести