Брнабићева и Гојковићева се заложиле за унапређење положаја новинара

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић састале су се данас са члановима Радне групе за безбедност и заштиту новинара, са којима су анализирале извештај о пријавама које су новинари поднели јавним тужилаштвима, почетку рада СОС телефона и плановима у вези са наставком рада и координацијом активности.
maja gojkovic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић
Представник Републичког јавног тужилаштва Бранко Стаменковић обавестио је премијерку и чланове Радне групе да су јавна тужилаштва у јануару ове године формирала 12 предмета за 12 догађаја током којих су упућене претње, а који се односе на укупно 11 новинара, с обзиром да се два предмета тичу новинарке Телевизије Н1 Јелене Зорић.
 
Стаменковић је прецизирао да у два предмета није било места за покретање кривичног поступка, док је у 10 предмета, за укупно девет оштећених лица, то учињено и да су у свим предметима у року, предузете све потребне радње.
 
На састанку је поздрављен завршетак првостепеног процеса у случају новинара Портала Жиг инфо Милана Јовановића из Гроцке као добар пример заједничког деловања свих надлежних институција.
 
Утврђено је да ће 1. марта 2021. године бити активиран СОС телефон са бесплатним бројем 0800 100 115, преко којег ће сви новинари, који имају осећај да им је угрожена безбедност, од дежурних адвоката са искуством у тој области, добити информације о томе коме треба да се обрате како би заштитили своја права. Кол центар ће радити 24 сата.
 
Прихваћена је иницијатива да се размотри могућност о формирању револвинг фонда, како би се санирала штета и омогућио нормалан живот новинарима којима је нападом уништена имовина, јер може протећи пуно времена од почињеног дела до правоснажности пресуде о проглашењу неког лица кривим или пресуде о надокнади штете и на тај начин, за то време, пролонгирати патње жртве.
 
Представници новинарских и медијских удружења су изнели проблеме са којима се суочавају новинари и медији, а који су везани за дискриминацију новинара као и не позивање новинара на поједине догађаје. О тим случајевима детаљније ће се разговарати на следећем састанку Радне група који ће бити одржан у марту ове године, што је и предвиђено Планом рада.
 
У Радној групи за безбедност и заштиту новинара заједнички учествују представници државних органа и медијских и новинарских удружења и представници међународних организација који пружају подршку у свеукупном унапређењу медијског окружења. Наредни састанак Радне групе премијерка Брнабић је заказала за 26. март.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести