Брнабићева: Очекујем да нови пакет мера утиче на раст привреде

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић изразила је данас наду да ће нови пакет мера помоћи привреди и ове године допринети да Србија има најбољи привредни раст у Европи.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић
Одговарајући на питања народних посланика у парламенту, Брнабић је подсетила да је Србија прошле године била међу првих пет земаља света по нивоу помоћи грађанима и привреди.
 
Истакла је да је ниво вредности прошлогодишњег пакета помоћи био скоро 12 одсто БДП-а.
 
"Правовремена помоћ и жилавост наше привреде довели су до тога да Србија годину заврши као најбоља у Европи по стопи раста. Надам се да ће и ове мере подршке дати исте резултате", рекла је Брнабић одговарајући на похвалу народног посланика Странке правде и помирења Самира Тандира за нови пакет.
 
Њега је интересовало када ће "држава довести велику страну инвестицију у Санџак", јер тај део, како наводи, спада у ред неразвијених у Србији, са платом испод републичког просека и са стопом незапослености изнад републичког просека.
 
"Треба нам по једна велика страна инвестиција, бар у два највећа санџачка града, Нови Пазар и Пријепоље", рекао је Тандир и додао да би било добро отворити слободне економске зоне у тим градовима, каква постоји у Прибоју и која је донела напредак тој општини.
 
Тандир је навео да у Србији има 15 таквих слободних економских зона, које су 2019. године имале промет пет милијарди евра, у којим ради 200 компанија, које запошљавају 37.000 запослених.
 
Брнабић је одговорила да држава упоредо са издвајањем помоћи за привреду, ради и на привлачењу страних директних инвестиција и додала да наша земља остаје светски лидер у привлачењу тих инвестиција.
 
Упркос кризи коју је изазвала пандемија вируса корона, Брнабић је истакла да се број страних директних инвестиција прошле године није у нашој земљи смањио и да ниједан страни инвеститор није одустао од улагања.
 
Подсетила је да је прошле године јапански инвеститор "Тојо тајер" у Инђији положио камен темељац за своју фабрику и додала да та инвестиција много значи за привлачење нових.
 
Брнабић је казала да у наредних неколико недеља грађани могу да очекују добре вести по питању изградње нових фабрика и доласка нових инвестиција.
 
Истиче да се држава труди да инвестиције доведе у све крајеве Србије, а када је реч о инвестицијама у Новом Пазару, Тутину, Сјеници, Пријепољу, Брнабић је навела да је најпре потребно у тим местима унапредити инфраструктуру.
 
Премијерка је додала да ће инфраструктура привући инвестиоре, а међу њима је пут од Новог Пазара до Тутина који ће бити готов до средине 2022. године.
 
"Изградња инфраструктуре ће променити перспективу овог краја", рекла је Брнабић и позвала све представнике тих општина и градова да се обрате Влади Србије са предлозима шта још може да се уради како би се унапредио тај део земље.
 
Кризни штаб о мерама за улазак у Србију из Мађарске
 
Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да ће на сутрашњој седници Кризног штаба покренути питање о евентуалном укидању мере за улазак у Србију из Мађарске уз негативан ПЦР тест.
 
Брнабић је у Скупштини Србије, одговарајући на посланичка питања, рекла да ће замолити медицински део Кризног штаба да погледа тренутне епдиемиолошке параметре у Србији и Мађарској.
 
''''Учинићемо све да, уколико је то безбедно и не видимо претерани ризик, да оно што у овом тренутку важи за Бугарску и земље Западног Балкана, важи и за Мађарску, која је нама најбољи могући партнер, и политички и економски, и на сваки други начин'''', рекла је Брнабић.
 
У Србији се најнормалније живи од читаве Европе
 
Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је данас да се Србија одлично бори против епидемије корона вируса и додала да се у нашој земљи живи нормалније него у другим европским земљама.
 
"Погледајте Европу, погледајте шта се дешава у другим земљама, видите какве су то мере и забране. Тамо живот није ни приближно нормалан", рекла је Брнабић у Скупштини Србије, одговарајући на питања посланика.
 
Навела је да је Холандија на ивици грађанског рата, те да је у Великој Британији и Немачкој све затворено.
 
"Ми се сјајно боримо, али ово што имамо од мера морамо тренутно и даље да држимо зато што је то једина помоћ, уз вакцинацију која код нас иде најбоље у Европи, ако изузмете Велику Британију. Трудимо се да тако наставимо и морамо да издржимо још мало, пре свега због живота људи и наших здравствених радника", рекла је Брнабић и додала:
 
"Ако погледате било коју другу земљу, у Србији се најнормалније живи од читаве Европе".
 
Ако треба, појачаћемо присуство МУП због миграната
 
Премијерка Ана Брнабић изјавила је вечерас да ће, уколико буде потребно, бити појачано присуство припадника полиције у местима на територији Србије у којима има миграната, како би се грађани осећали безбедно.
 
Брнабић је, у Скупштини Србије одговарајући на питања посланика, казала да су у прошлој години 903 мигранта спречена у илегалном преласку српско-мађарске границе и истакла да Србија и Мађарска одлично сарађују у тој области.
 
''''Што се тиче безбедности грађана у општинама и градовима где су прихватни центри за мигранте, МУП реагује када нам се обрате представници локалних самоуправа и грађана'''', рекла је Брнабић.
 
Она је тако одговорила на питање шефа посланичке групе Савеза војвођанских Мађара (СВМ) Балинта Пастора о томе шта држава чини да гарантује безбедност грађана, наводећи да је ситуација у одређеним подручјима Србије ''''алармантна'''',
 
Пастор је рекао да у местима Мајдан и Рабе, на подручју општине Нови Кнежевац, углавном на старачким домаћинствима, константно борави више од 500 имиграната, који, како је навео, улазе у куће мештана и често праве штету, а да су грађани због тога преплашени.
 
Додао је да је слична ситуација на подручју Суботице, Кањиже и местима у западнобачком округу.
 
Брнабић је казала да мигранти морају да буду у прихватним центрима и да они не желе да остану у Србији, али да их не пуштају у европске земље.
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести