БСФ: Дијалог је могућ

Политика вођена страхом и популизмом је главна претња демократији, а дијалог је оно што друштва чини отпорнијим на кризе,главни су закључци шестог Београдског безбедносног форума.

Разговор албанског и српског премијера на Форуму је показао да је дијалог могућ упркос свим неслагањима и да треба да се прошири на читав регион.

Многобројне кризе су могућност проширења Европске уније ставиле у запећак и подстакле балканске политичке елите да оживе старе несугласице и користе ратнохушкачку реторику. Уместо да чекају решења из ЕУ, политички лидери у Југоисточној Европи треба да преузму иницијативу да би се решили билатерални спорови јер је то предуслов за друштвени и економски развој у региону.

Још једном су на Форуму грађанско друштво и политичарке из Приштине и Београда показали одлучност и храброст да наставе разговоре и после озбиљних назадовања у преговорима политичара.
Учесници Форума позвали су европске лидере да се више ангажују у међусобном дијалогу и у искреним дискусијама са својим грађанима да би увидели зашто је солидарност потребна за одржива решења проблема унутар и међу европским државама. Током три дана Форума одржано је 25 дискусија о кључним питањима везаним за будућност читаве Европе, које су у Београду окупиле више од 650 учесника и 200 представника медија из Србије, региона, као и стране дописнике.

„Београдски безбедносни форум” је једини догађај те врсте који је резултат иницијативе организација цивилног друштва: Београдског фонда за политичку изузетност, Европског покрета у Србији и Београдског центра за безбедносну политику. Покренут је 2011. године и данас је најпрестижнији скуп о безбедносној и спољној политици који се одржава у Југоисточној Европи, наводи се у саопштењу.

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести