Буџетом у Оџацима планирано 68 пројеката, фокус на селима

Председница Општине Оџаци Латинка Васиљковић каже да се на одржаној 18. седници Скупштине општине Оyаци на дневном реду нашло 20 тачака важних за ову општину, а прва тачка дневног реда био је буџет за идућу годину, који је усвојен.
1
Фото: Латинка Васиљковић, председник Општине Оџаци

Планирани буџет за 2019. износи милијарду и 296 милиона динара, што је већи износ у односу на ову годину.

-Средства на страни прихода износе милијарду и 129 милиона динара, док расходи износе милијарду и 296 милиона. Пренета неутрошена средства износе 167 милиона и 382 хиљаде динара, а планирају се текући приход буyета у износу од 806 хиљада динара, а планирани су и ненаменски текући трансфери у износу од 226 милиона и 136 хиљада динара- каже Латинка Васиљковић и додаје да планирани текући наменски трансфери износе 20 милиона и 979 хиљада динара.

Према њеним речима, планирани капитални наменски трансфери износе мало више од 76 милиона динара и истиче да није планирано задуживање буџета код домаћих или страних кредитора, као и да у буyету општине Оyаци не постоји обавеза отплате дуга.

-Капиталне инвестиције планирамо за идућу, са пројекцијом на 2020. и 2021.годину и бројимо укупно 68 пројеката, од којих су најзначајнији пројекти започети у овој години, а који се настављају у наредној. У питању је појачано одржавање Железничке улице и Лоле Рибара у Оyацима, где нам је суфинансијер Управа за капитална улагања и вредност пројекта је 122 милиона динара- каже Васиљковић и додаје да од тога Управа по конкурсу за саобраћај и инфраструктуру издвојила 76 милиона динара.

Почиње се и са израдом плана детаљене регулације изградње пута Бачки Брестовац- Српски Милетић, као и за изградњу пута обилазнице од Оyака до Лалића.

-Идуће године фокус нам је на развоју села, те је у току израда идејног пројекта за извођење и санацију путева по насељеним местима у општини Оyаци и ради се о 10 километара улица у осам насељениум места- истиче Васиљковић и додаје да ће у селима, изузев самог административног центра града Оyака, 10 километара улица бити реконструисано, за шта је опредељено 40 милиона динара из општинске касе. Та сума је 40 одсто од укуне инвестиције, за коју ће Општина конкурисати код Управе за капитална улагања у јануару и суфинансирати пројекат са 40 милиона динара.

Она додаје да је фокус рада локалне самоуправе и на пројектно-техничкој документацији за различите сврхе, од санације Дома културе у Каравукову, изградњу пијаце у Раткову, инфраструктурно опремање парцелча за изградњу породичних објеката за изгнана и прогнана лица, али и атмосферску канализацију у Оyацима, као и Српском Милетићу и Дероњама, и пројекат омекшавања воде у Оyацима, што је велики проблем и битан пројекат у овој општини, јер имају проблема са тврдоћом воде.

Почиње се и са израдом плана детаљене регулације изградње пута Бачки Брестовац- Српски Милетић, као и за изградњу пута обилазнице од Оyака до Лалића

Пројекти који се финансирају из Фонда за безбедност саобраћаја и унапређења безбедности саобраћаја у општини Оyаци су и набавка ватрогасног возила за службу спасавања.

На седници је донета одлука и о општинским путевима, улицама и некатегорисаним путевима на територији општине, као и одлука о покретању поступка прибављања непокретности у јавној својини у општини Оyаци непосредном погодбом, а ради се о обезбеђивању паркинг места за гробље у Дероњама.                         

М.Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести