Буњевци: Поништити акт из 1945. који нас прогласио Хрватима

СУБОТИЦА: Савез бачких Буњеваца затражио је данас да Скупштине Војводине да коначно прогласи ништавним акт у форми наредбе из 1945. године, којим се сви Буњевци, без обзира на личну изјаву, имају сматрати Хрватима.
gradska kuca subotica susnjevic.JPG
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

"И данас, они који представљају хрватску мањину у Републици Србији, а који ћуте на повампирење усташтва у Хрватској, нас Буњевце приказују као Хрвате отимајући нам језик, културу и традицију, називајући нас некаквим "буњевачким Хрватима", а држава то ћутке посматра", пише у саопштењу.

Савез бачких Буњеваца истиче да зато, уочи избора за нове Националне савете, има право да тражи да се то питање коначно реши, "или да нам држава отворено каже ако не жели да решава то питање зарад некакве ''трговине'' са Хрватима, преко леђа нас Буњеваца".

Како се наводи у саопштењу, навршава се две године од како је такав захтев званично упућен Скупштини Војводине, прошло је шест месеци од како је Влада Војводине званично дала подршку да се донесе деклерација о ништавности овог акта, а да ништа није учињено.

Vito Raski
07.08.2018 • 16:38
Slazem se u potpunosti sa zahtevom Bunjevaca u Srbiji da traze svoje pravo da se izjasnjavaju kao narod, po svojim korenima u istinskom imenu njihovog postojanja. Nametanjem imena drugog naroda a da nisu pitani o tome, treba da zahvale "sinu svih naroda i narodnosti" cije poreklo je veoma upitno, tim pre sto je bio, u onim vremenima, savremeno nazvano, svetski putnik, u ono vreme takve ljude su zvali beskucnik, lutalica iliti ulicar, koji je jedino nasao kod Srba utociste, iako je protiv njih ratovao u Prvom svetskom ratu, na strani Austrougarske. I ne samo kao obican vojnik, nego kao nizi komandant sa cinom kaplara. Mozda bi i u Drugom svetskom ratu bio u nekom vecem cinu u Hitlerovoj vojsci da ga nisu zavrbovale Britanske tajne sluzbe, poslavsi ga na obuku i usavrsavanje vojnih vestina i taktika u Kanadu, u tadasnji takozvani "Kamp eks" u blizini Toronta. Nakon toga je poslat u Rusiju da bi se prisljamcio komunistickoj partiji, a zatim u Jugoslaviju, gde je zauzeo visoko mesto u komunistickom pokretu, tako sto je sve vidjenije ljude, a koji su mu stajali na putu napredovanja, jednostavno lisavao zivota. Ovo je samo zrnce istine iz mafijaske biografije ovog istinskog urusavatelja i dovodjenja do nestanka srpskog naroda, sto pokazuje danasnjica. No, ovim sam hteo da skrenem paznju Bunjevcima, da za njihovo lazno predstavljanje nije kriv srpski narod vec pomenuti "sin svih naroda i narodnosti". Ali sam hteo ujedno da im skrenem paznju, i ujedno upitam: Da li su spremni da to isto pravo koje traze u Srbiji, sto ce i ostvariti, u to ne sumnjam, da to isto pravo traze i od onih koji su ih za sve vreme od preko 80 pa i vise godina svojatali, a da ih je mnogo vise u, savremenoj, moram to reci, jer se tako izjasnjavaju u svim segmentima njihovog posojanja, najnovijoj NDHaziji? Ili ce biti priznati kao bunjevacki narod, samo u Srbiji, ali, moraju to priznati, na prvobitni zahtev vlasti pod presedavanjem Tome Nikolica, a da u drugim, bivsim zajednicarskim republikama a sada podjarmljenim drzavicama, ne zahtevaju isti status, jer im to garantuju medjunarodni zakoni? Nadam se da ce istrajati u dobijanju njihovog prava, ponajpre u NDHaziji, gde ih je vecina. Iskreno i od srca im to zelim, ali to zavisi od njihove upornosti.
EUR/RSD 118.0933
Најновије вести