Чанак: Без озбиљног насиља неће бити могуће устоличење

ЦЕТИЊЕ: Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је данас на Цетињу „да је јасно да без озбиљног насиља'' неће бити могуће организовати устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, које је превиђено за сутра ујутру у том граду.
nenad canak FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић)

"Наравно да су сви прилази Цетињу блокирани и јасно је да без озбијног насиља неће бити могуће имати тај верско политички догађај на Цетињу, како се то покушава учинити", рекао је Чанак за телевизију Танјуг.

Чанак је додао да Цетињски манастир припада грађанаима као културно добро, а не као место на коме ће се они који су од литија и верских окупљања тог типа направили политичке догађаје, наставити да то исто раде и кроз овај верски догађај.

Он је рекао да је на Цетињу било неких кошкања, али да то, како је навео, ''није било ништа претерано'', додајући да су грађани, у међувремену, доносили воду полицајцима пошто је на Цетињу доста топло.

Чанак каже да мисли да је изузетно важно сачувати мир и позвао на разум власти у Црној Гори и самог патријарха Порфирија да не дозволи да се због устоличења митрополита Јоаникија до те мере загаде односи између држава и народа да то после буде неповратно.

"Цетиње и цетињски манастир представљају срце идентитета људи који се осећају Црногорци, који осећају Црну Гору као своју државу и једноставно то се сматра овде на Цетињу где се налазим као један насртај не само на црногорски идентитет, него и на неке основне вредности", додаје Чанак.

Он је казао да није било никаквих проблема док полиција није почела да ставља барикаде грађанима Цетиња у њиховом рођеном граду.

"Оног тренутка када су барикаде биле склоњене више није било неспоразума. Дакле, људи неће да живе у оградама и да се од њих прави нешто што нису", подвукао је Чанак.

На питање зашто други део демонстраната поставља блокаде на путу између Цетиња и Подгорице, Чанак је рекао да је то због тога што су они одавно упозорили да неће бити могуће на силу извести устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу, него уз договор са грађанима, који имају право на своје мишљење.

"Пазите, ово је њихов град, ово је њихов манастир, тај манастр припада грађанима Цетиња пошто је тај манастир власништво града Цетиња", додао је он.

На опаску да и он својим присуством прави политички догађај, Чанак је потврдно одговорио и истакао ''да је на овом истом месту, на овом истом тргу, пре 30 година учествовао на мировним демонстрацијама које су тада биле организоване''.

"Тридесет година касније на сву срамоту морамо поново да се бавимо истим стварима и то је оно што је страшно. Ја сам овде међу пријатељима", рекао је Чанак док су му присутни аплаудирали.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести