Чанак: Нема ничег спорног у изјашњавању Војвођанин

БЕОГРАД: Вест о нацији Војвођанин је веома сензационалистички приказана и у питању је била само идеја о јавној расправи о дијалогу који је покренуло Министарство за људска и мањинска права око могућности изражавања припадности идентитета на будућем попису, изјавио је председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.
Lider LSV-a Nenad Čanak Foto: Tanjug/video
Фото: Лидер ЛСВ-а Ненад Чанак Фото: Танјуг/видео

"То није ништа ни чудно ни спорно, ми смо само кандидовали тему шта да се ради са људима који имају вишеслојне идентитете, а таквих је у Војводини много, скоро половина. Такви идентитети су настали због мешања људи разних вера, нација, завичаја" рекао је он за ТВ Пинк.

Према његовим речима инсистирање на томе да неко мора да се определи као нека национална припадност или "остали" који су, како је рекао као отпад од нација које су битне а они нису битни јер не припадају ниједној од битних нација, доводи људе који имају слојевите идентите у незгодну позицију.

"Некада је то у Југославији било решавано тако што су се људи изјашњавали као Југословени, а сада пошто те државе више нема, постоји идентитетска потреба да се људи изјашњавају као Војвођани. Не знам шта је ту спорно", закључио је Чанак.

Говорећи о предстојећем хиротонисању митрополита Јоаникија, најављеном за 4. септембар на Цетињу, Чанак је рекао да би то могло довести до опасне ситуације у Црној Гори и да би било боље да се чин устоличења обави у неком храму који није упитан.

"Манастир Светог Петра Цетињског на Цетињу је црногорски манастир, није манастир Српске православне цркве (СПЦ) него је власништво града Цетиња. Зато би логично било да се хиротонисање обави у манастиру који није упитан, какав је Храм СПЦ у Подгорици јер он припада Српској православној цркви", сматра Чанак.

Навео је и да ће 4. и 5. септембра боравити на Цетињу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести