Чанак: Обилазим регион у личном својству, нисам у кампањи

НОВИ САД: Обилазим регион искључиво у својству особе која је пре 31 годину одлучила да на себе преузме одговорност јавног деловања, а званичници се састају са мном вероватно зато што мисле да имају шта да чују од мене, каже председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак и додаје да није реч о предизборној кампањи.
nenad canak FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Каже, то је једноставно начин на који он мисли да политика треба да се води.

Домети разговора, наглашава, које је водио последњих месец дана током посте Прриштини, Подгорици, Скопљу, Дубровнику Загребу са Аљбином Куртиијем, Зораном Заевим и Милом Ђукaнoвићем, а са Пленковићем и Милановићем каже није желео, не могу се мерити самим разговорима, већ њиховим последицама.

Чанак тако одговара на питање Танјуга у ком својству је у последњих месец дана био у Приштини, Подгорици, Скопљу... где је разговарао са тамошњим званичницима и који су домети тих разговора, с обзиром да је лидер странке која није ушла ни у републички парламент и да ли се ова његова турнеја нека врста његове предизборне кампање

"Ја не идем тамо унапред проглашавајући нешто епохално. Али, знам да када сам био на Косову, након учествовања у једној емисији на локалној телевизији, прилазили су ми људи на улици и говорили да је јако добро што се појавио човек из Србије који је спреман на разговор. То је суштина приче", навоси он.

На питање када је са Куртијем, како је пренето из његовог кабинета, разговарао на тему слободе медија у Србији шта је био циљ, шта је очекивао - да ли це Курти ту нешто помоћи, посаветовати , одговара да га је информисао о стању те професије у нашој земљи.

"Ја сам га само информисао о томе каква је медијска ситуација у Србији и да ту постоје одређени пропусти. Није добро за Србију да се медијска слика претвори у зараћене таборе где се зна који су режимски и антирежимски медији. Питање слобода медија је једно од основних питања људских слобода И демократије у једној земљи", каже Чанак.

На питање зашто се у Загребу где је био пре неколико дана није сусрео са Андрејем Пленковицем или Зораном Миленовићем, да ли је разлог то што они нису били заинтересовани за тај сусрет каже, да он је он тај који није желео да разговара са њима.

"Могао сам да се сретнем са њима, али у овом моменту мислим да су наши погледи толико различити да ту не би било ничега плодоносног ни за њих ни за мене. Зато сам гледао да се видим са другим људима, рецимо градоначелником Дубровника са којим сам разговарао о потенцијалима сарадње Дубровника И Новог Сада. Причао сам и са Валтером Флегом, представницима коалиције “Можемо”, који су највеће изненађење од прошлих избора у Хрватској и воде политику левог центра, која је заиста обећавајућа. Гледао сам да разговарам са таквим људима и то је била поента”, каже Чанак.

На питање да ли је током тих разговара у Загребу тема била и питања полозаја српске националне мањине И постовања њихових права у Хравтској, каже да је о томе разговарао са Милорадом Пуповцем, председником Српског народног вијећа.

“Питање права српске националне заједнице је питање људских права. Обишао сам неколико повратничких породица, разговарали смо о њиховом положају, сумњам да сам могао много више од тога да урадим. Стална брига о њиховом положају је оно чиме се баве људи тамо не из политичких, већ људских разлога”, напоменуо је Чанак, те додао да је затекао око 20 до 25 одсто повратника који су успели да се интегришу и економски и политички у само друштво.

А на питање да ли би се одазвао позиву председника Србије Александра Вучића да се прикључи сусретима на којима се расправља о важним националним питањима на које је Вучић позвао након сусрета са представницима Републике Српске и опозоције која учествује у дијалогу без европосредника, Чанак каже да је његова странка спремна да учествује у таквим разговорима и да је сваки разговор добар разговор.

"Чак и ако се не сложимо да се не слажемо, то је добро. Игнорисање дијалога води само томе да се то решава на улици што није добар пут. Ја сам учествовао и када је било европосредника и када их није било, мени је свеједно ко посредује, битно ми је да дође до резултата", истакао је он

О функционисању у власти са СНС у Новом Саду наводи је да се ЛСВ, по договору са том партијом, труди да допринесе бољем функционисању града.

“Ми имамо договор да свако са своје стране допринесе томе. У том смислу, ми смо, као неко ко има дугогодишње искуство у управљању појединим техничким системима, преузели одговорност за један део техничких ствари”, рекао је Чанак и нагласио да ЛСВ неће пристати ни на какве политичке уступке, а ако се то од њих буде тражило, изаћи ће из постојеће коалиције.

О наредним изборима, додаје, тешко је рећи било шта у овом моменту с обзиром на то да није познато на којим све нивоима ће бити одржани и да ли ће их бити у исто време.

“Имамо сувише непознаница. За коалиционе партнере такође тешко можемо било шта да кажемо, јер још увек не знамо какви ће бити изборни услови, а од тога много зависи. Тешко је да једна регионална странка, као што је ЛСВ, добије довољно гласова да пређе ценсус у целој држави”, рекао је Чанак одговарајући на питање о предстојећим изборима и евентуалним коалиционим партнерима.

Међутим, верује да мора доћи до окупљања грађанске и проевропске опозиције која би постала алтернатива постојећој власти.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести