Чанак: Признати Косово уз међународне гаранције за Србе

БЕОГРАД: Лидер ЛСВ Ненад Чанак сматра да је решење за Косово признање Косова уз давање међународних гаранција о заштити културних и економских интереса Србије, који би морали бити таксативно набројани.
nenad canak FBakic
Фото: Дневник (Филип Бакић)

"Примера ради, ако би, теоретски, четири општине на северу КиМ биле "припојене" Србији, да ли би официјелни Београд признао остатак Косова као независну државу? Па, наравно да би. Значи није у питању да ли признати Косово, него у којим границама", рекао је Чанак за Блиц.

А ако почну промене граница по етничким основана, наводи лидер ЛСВ, кога би онда зачудило ако би Косово тражило Прешево, Медвеђу и Бујановац. "Да не спомињем аналогне примере у Грчкој, Македонији и Црној Гори".

"Косово није Србија, него простор на коме живе неки људи који имају заокружену државну целину", сматра Чанак, који каже да "без брисања граница на Балкану никаквог трајног мира не може бити".

"А границе се могу брисати само што бржим укључивањем свих земаља на западном Балкану у ЕУ. Сваки други концепт је штеточински и води даљим поделама и трвењима са несагледивим последицама", навео је Чанак.

На питање о протестима дела опозиције, Чанак је казао да је од почетка био скептичан према будућности тих протеста, зато што протести, како је објаснио, морају имати конкретан, јасан и остварив циљ, а ови протести то нису имали.

Према његовим речима, такав тип протеста је у старту осуђен на пропаст.

На питање зашто је одлучио да не бојкотује парламент, Чанак је одговорио контра питање: "А ко је то одлучио да бојкотује парламент"?

"Сва та тзв опозиција сваки дан седи у парламенту. Држи конференције за медије у холу и учествује у раду одбора. Једино не седе на пленарним седницама, него их прате из посланичких просторија, што често радим и ја када нису у питању теме за које мислим да је неопходно да узмем реч у дебати. Самим тим, они само тврде да бојкотују парламент, а њихово понашање јасно говори против тога. То је све, благо речено, којешта", рекао је Чанак.

На питање са ким је од опозиционара у контакту, Чанак је кратко одговорио: "Са Чедомиром Јовановићем".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести