Чанак: Ратови 90-их прекинути, али на жалост не и завршени

НОВИ САД: Председник ЛСВ Ненад Чанак изјавио је да су ратови који су се водили деведесетих прекинути, али да, на жалост, нису и завршени јер никада до краја није сагледано које су то идеологије довеле до њих, "ко су били њихови промотери, ко извршиоци, а ко инспиратори, нити су за та зла осуђени у својим државама".
Nenad Canak/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Последица тога је, рекао је Чанак, упорна употреба запаљиве реторике, рехабилитација фашиста, глорификовање хашких осуђеника, прекрајање историје, те величање четника са једне и усташа са друге стране и навео да су јединице ЈНА ушле на данашњи дан пре 26 година у Вуковар и да је тај град и даље један је у низу доказа да ране настале ратовима деведесетих тешко зарастају.

"Последица тога је рецимо било и постављање табле „За дом спремни у Јасеновцу“ и паљење новина на српском језику, или прошлогодишње разбијање изложбе „Вуковар - разарање једног града“ у Новом Саду" навео је лидер ЛСВ у писаној изјави медијима.

Све су то знаци и упозорења да би зло из деведесетих могло да се понови, навео је Чанак и додао:

"Управо због тога, потребно је да се гласније него икада чује глас антифашиста Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе. Такође, крајњи је тренутак за суочавање са прошлошћу и јачу иницијативу за успостављање тесне културне и сваке друге сарадње како на међудржавном, тако и на локалном и регионалном нивоу".

Како је рекао зна из искуства да је то могуће и подсетио да је док је председавао Скупштином АП Војводине, 2001. године враћена музејска грађа Вуковара, организовани први дани Истре у Војводини, а годину касније је обновљен мост између Бачке Паланке и Илока.

"Уверен сам да су сличне иницијативе неопходне данас, исто као што је неопходно и подизање антиратних споменика у више градова Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе" поручио је Чанак.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести