Чанак: Војводина је неодвојиви део Србије

БЕОГРАД: Војводина је неодвојиви део Србије и не може опстати као независна држава, изјавио је председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак.
Nenead Čanak Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Само уједињена Србија може Војводини дати европску Војводину. Она не може опстати независна, рекао је синоћ Чанак у емисији Хит-твит Пинк телевизије.

Чанак је казао да није могуће од Војводине правити државу, јер, како је казао, не постоји нека од земаља са којима се покрајина граничи да није имала претензије према њој.

Војводина је неодвојиви део Србије, навео је лидер ЛСВ, коментаришући предлог у емисији о предстојећим изборима и наступу Војвођанског фронта, коалиције окупљене око те странке.

Чанак каже да тачно зна за шта се залаже.

У Војводини, истакао је, не постоји угроженост српског идентитета, али можда постоји угроженост регионалног идентитета.
Војводина је дубоко антифашистичка била, за време Другог светског рата није било љотићевских јединица, навео је Чанак.

Казао је да регионални идентитет Војводине постоји и он се поштује.

Према његовим речима, постоји разлика када се говори о српској Војводини и Војводини равноправних грађана и људи.

Поводом изјаве председника привремених приштинских институција Хашима Тачија да сања о томе да три општине с југа централне Србије буду у саставу косовске територије, Чанак каже да се нада да ће косовско питање бити решено, али и да је потребно отклонити могућа жаришта конфликта на косовској територији.

Неопходно је створити услове да се подигне ниво безбедности и да се отклоне могућа жаришта конфликта, казао је Чанак.
Додао је да је дошло до једног великог неспоразума и да је погрешно то што Тачи прича.

У Тачијевим сновима, истиче, нема поенте.

Што је већа та његова Албанија, то ће бити више неалбанаца који у њој живе, навео је Чанак.

Када би, како каже, Тачи желео етнички чисту државу, морао би да изврши геноцид.

Коментаришући предлог "Некада се побеђује, некада се губи" о сукобу у делу опозиције због одлуке лидера Покрета слободних грађана Сергеја Трифуновића да тај политички субјекат, ипак, изађе на предстојеће изборе, Чанак се најпре осврнуо на политичку историју Србије, те истакао да је од 2012. године политичка сцена Србије таква да је СНС постала најјача странка.

А о последњим порукама Мила Ђукановића о потреби формирања православне цркве Црногораца, Чанак каже да је некада учествовао у протестима против Ђукановића, али да се његово мишљење променило када је шеф црногорске државе променио мишљење према Слободану Милошевићу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести