Челници НАТО: Србија значајан и поуздан партнер

БЕОГРАД: Односи Србије и Алијансе су сјајни, оценио је данас шеф сталне делегације Србије у Парламентарној скупштини НАТО-а Драган Шормаз сумирајући излагања у уводном делу на отварању тродневног семинара Роуз Рот.
nato
Фото: Tanjug (nato. int, ilustracija)

На скупу су поред председнице владе и председника парламнта Ане Брнабић и Ивице Дачића говорили председник Парламентарне скупштине НАТО Џералд Коноли и заменик генералног секретара Алијансе Мирче Геана.

НАТО је данас "много снажније посвећен региону него икада раније", навели су Коноли и Геана, који су се путем видео линка обратили учесницима скупа у Дому Народне Скупштине, а међу којима су били парламентарци из Луксембурга, Швајцарске, Норвешке, Турске, региона, земаља насталих распадом СССР.

Они су навели и да је допринос Србије у регионалној стабилности али и трасналтантској безбедности значајан, те да је Србија важан и поуздан партнер.

Коноли је подсетио да је Србија активан члан у одржавању семинара Роуз Рот, што је оценио као веома битно за напуштање предрасуда, а у циљу јачања међусобног разумевања.

Подсетио је на глобалне опасности и чињеницу да је амерички Конгрес био нападнут 6. јануара што додатно показује значај организовања и чувања демократских врдности.

Морамо да се збијемо у борби против изазова који желе да наруше демократске вредности и веру у институције, рекао је Коноли, који је, како је подсетио Шормаз, био и шеф кабинета председседника Џозефа Бајдена.

Наше демократије јаче су када учимо из узајамног искуства, рекао је Коноли и нагласио да Алијанса планира да направи Центар за демократску отпорност.

И Коноли и Гена нагласили су да су безбедност и стабилност региона од великог значаја за евроатлантску стаблинлост, као што је то нормализација односа Беорада и Приштине и ситуација у БиХ.

Желимо да одиграмо важну улогу у том циљу заједно са парламентима из региона, рекао је Коноли.

Заменик генералног секетара НАТО Јенса Столтенберга нагласио да је партнерство Србије са Алијансом добро за њене грађане, за стабилност у региону и за ширу трансатлантску безбедност, као и да се ове јесени обележава посебан јубилеј, 15. година учешћа Србије у Партнерству за мир.

“Знам да можемо да рачунамо на сталну подршку Србије, верујем да ћемо имати конструктивно партнерство и у наредних 15 година. Можете да рачунате на нас", казао је он и додао да ће НАТО наставити да се бори против нестабилности и тероризма и да продубљује односе са другим земљама које са њима деле заједничку визију и демократске вредности.

Геана је навео да су Србија и НАТО последњих година "продубили и ојачали партнерство" и додао да Алијанса подржава реформе српских безбедносних снага и институција.

Он је подсетио да Србија и Алијанса раде заједно у разним областима, од бробе против тероризма до енергетске безбедности, али и на унапређењу и планирању активности у случајевима ванредних ситуација.

"Настављамо да подржавамо напоре на нормализацији односа Београда и Приштине, желимо да се изгради трајан мир који би гарантовао просперитетнију будућност за све", рекао је.

И Коноли и Геана навели су да НАТО поштује одлуку Србије да буде војно неутрална и додао да је партнерство са Алијансом све важније у светлу глобалних, опасних изазова и с обзиром да се мења глобална равнотежа моћи.

Подсетио је на бројне изазове као што су сајбер напади, терористичке претње, климатске промене и нагласио да нико нема луксуз да одлучује и бира на који ће се изазов реаговати.

Морамо реаговати на све, зато су лидери НАТО летос донели храбре одлуке како бисмо се заједно суочили са тешким проблемима", рекао је он.

Семинар који ПС НАТО одрзава већ три деценије, а четврти пут у Београду, био је прилика да Дачић и Брнабић укажу на значај војне неутралности Србије као и сарадње са Алијансом, између осталог и на пољу очувања мира и стаблностиу регион, а посебно на КиМ.

"Као што ни Србија нема у плану да приступа чланству у НАТО-савезу, тако ни НАТО нема неки ''тајни план да нас учлани'', како ми је пре неколико година рекао тадашњи високи функционер НАТО", рекао је Дачић и оценио да је чланство у Партнерству за мир оптималан оквир за сарадњу.

Брнабић је подсетила да је Србија у сарадњи са НАТО успешно реализовала више од 40 пројеката, а да је посебно задовољна имплементацијом пројекта усмерен на нову генерацију батерија заснованих на угљенику, а не на литијум.

Поновила је да су мир и безбедност у региону основни услов за напредак за сваку земљу али и за читав региона у целини.

"Било каква нестабилност у било ком делу, утичу на читав регион", рекла је председница Владе Србије и додала да Србија поштује своје суседе и да доследно поштује прицип немешања у унутрашња питања суседних земаља.

Скуп је био приилика да подсети на значај иницијативе Отворени Балкан, као шансу за регион у виду јачања инфраструктуре и цетири основне слободе гаарнтоване у ЕУ и позвала је све, укључујући Приштину, да се придруже пројекту од којега ће имати користи сви грађани.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести