Централна манифестација Дана сећања на страдалнике Олује у Б.Паланци

У Бачкој Паланци у суботу, 4. августа, одржаће се централна државна манифестација Дана сећања на све Србе страдале и прогнане у акцији „Олуја”.
1
Фото: Youtube Printscreen

Манифестација ће се одржати на простору Спортско-рекреационог центра „Тиквара”, односно стадиону овдашњег Фудбалског клуба „Крила Крајине”, а почеће у 20 сати. Најављен је долазак представника државног врха и великодостојника Српске православне цркве.

Програм под називом „’Олуја’ – злочин који траје” организује се у спомен на више од 2.000 убијених и несталих и преко 220.000 Срба који су пре 23 године протерани у хрватској војно-полицијској акцији из својих домова на Банији, Кордуну, у Лици и северној Далмацији.

Председник Србије Александар Вучић рекао је јуче да га прослава годишњице „Олује” у Хрватској ни најмање не плаши, и додао да ће Срби на поносит и достојанствен начин обележити своју тугу.

Навео је да Срби који су тада избегли никада нису крили своје српство и да су за све то време, почев од 1995. године, када држава Србија није била уз њих, показивали велику љубав према Србији.

– Жртвовали су много тога, али су хтели да буду са својим народом – казао је Вучић. – Те 1995. године нисмо им као држава рекли – добро дошли, него смо их крили и терали. Ти људи заслужују нашу огромну захвалност јер су показали велику љубав према Србији.

Њихова деца су, додао је, узорни грађани Србије, размишљау о својој деци у Србији, живе са својим народом и с горчином и сетом се сећају онога што су прошли, а да тада ни Србија није била уз њих.

Коменатрисао је и посету израелског председника Хрватској, рекавши да их је упозорио на то да не манипулишу подацима из Јасеновца, што, како каже, раде стално.

Пошлогодишња централна комеморација жртвама „Олује” одржана је у Ветернику, а на њој су, између осталих, говорили председник Србије Александар Вучић, председник Републике Српске Милорад Додик и патријарх Српске православне цркве Иринеј.

Вучић је том приликом изјавио да не постоји нико ко у себи има ишта српско, а да није тужан 4. и 5. августа.

Тада је истакао и да ниједну више „Олују” српски народ не би могао преживети, и додао да Србија има снаге да заштити свој народ. Указао је на то да Србија жели мир и сарадњу са свима по свим отвореним питањима.

– Не знам да ли данашња Хрватска има снаге да се суочи с резултатом „Олује'” али зато Србија има снаге да читав свет сваке године подсећа, као што данас има снаге да заштити свој народ и не дозволи прогоне – поручио је председник Србије у Ветернику прошле године.

Том приликом најављено је да ће се тај датум сваке године обележавати, уз податке да је у „Олуји” уништено 24.752 куће, 410 занатских, 211 угоститељских објеката, 172 задружна дома, 56 здравствених станица. Такође, уништено је и оштећено 78 православних цркава, 920 споменика, 181 гробље, опљачкано и оштећено 29 музеја...

По подацима Документационо-информационог центра „Веритас”, 4. августа 1995. године оружане снаге Републике Хрватске, уз одобрење и подршку НАТО-а, у садејству са снагама Хрватског вијећа одбране и Армије БиХ, извршиле су агресију на северну Далмацију, Лику, Кордун и Банију, односно на Српску Аутономну Област Крајина, у саставу тадашње Републике Српске Крајине.

Срби који су тада избегли никада нису крили своје српство и за све то време, почев од 1995. године, када држава Србија није била уз њих, показивали су велику љубав према Србији (Александар Вучић)

Наводи се да је агресија извршена упркос чињеницама да је та област била под заштитом УН, под називом сектори „Југ” и „Север”, и да су представници РСК-а дан пре у Женеви и Београду прихватили предлог Међународне заједнице о мирном решењу сукоба.

Против крајишких Срба (око 230.000 житеља с око 30.000 војника) ангажовано је око 200.000 војника, од којих је директно у операцији учествовало 138.500 припадника ХВ-а, МУП-а и ХВО-а.

Спомен на више од 2.000 убијених и несталих и преко 220.000 Срба који су пре 23 године протерани у хрватској војно-полицијској акцији из својих домова на Банији, Кордуну, у Лици и северној Далмацији

Већ 5. августа ушли су у готово празан Книн, док је велика колона Срба кренула ка Србији. Хрватске трупе, за четири дана акције „Олуја”  читаву територију коју је држала српска самоуправа ставили су под своју контролу. Република Српска Крајина престала је да постоји.

Центар „Веритас” наводи и да је до 20. фебруара 2014. верификовао 1.852 погинулих и несталих лица, од којих је до сада сахрањено 930, док се 922 лица још воде у категорији несталих.

А. С. – М. Џ.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести