ЦеСИД: СНС убедљив, СЗС други, СПС трећи, Шапић око цензуса

БЕОГРАД:  Највећу подрску грађана и даље ужива владајућа Српска напредна странка са 53,3 одсто, док опозициони Савез за Србију у овом моменту може да рачуна на гласове 15,3 одсто грађана, показало је најновије истраживање Центра за слободне изборе и демократију (Цесид).

Уз СНС и СЗС, још би једино Социјалистичка партија Србије сигурно прешла цензус са својих 8,9 одсто, преноси данашњи "Блиц".

Истраживање Цесида показује и да је организација Српски патриотски савез Александра Шапића близу цензуса са 4,9 одсто, као и Грађански блок 381 - 4,2 одсто, колико има и Српска радикална странка.Далеко испод цензуса су Доста је било са 1,8 одсто, као и СВМ и ЛСВ са по 1,5 одсто подршке. 

Сем за резултате Шапића и СЗС, извршни директор Цесида Бојан Клачар указује и на изненађујућих 61 одсто опредељених испитаника, што се дужи период није десило."СНС је класично изнад подршке од 50 одсто. Што се тиче подршке СЗС, она је резултат политичких укрупњавања која су се десила у протеклом периоду. Чињеница је да се одређени гласачи мањих странака приклањају једном или другом блоку", каже Клачар. 

Он напомиње и да су радикали у константном паду популарности, док, што се тиче блока окупљеног око ПСГ Саше Јанковића, наводи да је евидентно да узима један део грађанских гласова. 

Клачар констатује и да је СПС годинама на стабилним процентима, али и упозорава да социјалисти имају озбиљан проблем са утапањем у СНС.

Значајна брана томе је популарност њиховог лидера Ивице Дачића, питање је шта би било да је на њиховом челу неко ко има мању популарност, каже Клачар.

Истраживање показује и да разграничење између Србије и Косова, као решење косовског проблема подржава 25 одсто испитаника, док 44 одсто њих то не подржава. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести