Циљ новог инвестиционог плана боље регионално повезивање

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је јутрос да је нови економски инвестициони план ЕУ за Западни Балкан у завршној фази и очекује се да ће бити представљен почетком октобра, а његов циљ је боље повезати регион у саобраћајном, енергетском, дигиталном смислу.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

План ће омогућити и рад на пројектима зелене агенде, односно заштите животне средине и побољшати конкурентност региона Западног Балкана, рекла је Јоксимовић за РТС.

Она је прецизирала да ће се користитити различити инструменти финасирања од националних ИПА средстава до вишекорисничке ИПА-е, инвестиоционог оквира за Западни Балкан, који значе комбинацију бесповратних средстава и повољних зајмова којих це вероватно бити више.

Било би неодговорно да изађем са неком цифром јер до краја још увек није позната, али очекујем да буде неколико милијарди евра и ићи ће пројектно, казала је Јоксимовић одговарајући на питање колико ће новца Србија добити од тог плана.

Јоксимовић каже да ће се та средства користити за оне пројекте који буду добри и спремни и истакла да су зато Министарство које предводи, са свим ресорним министарствима, кабинетом премијерке Ане Брнабић и председником Александром Вучићем, цело лето радили како би добро спремили и представили пројекте.

Ми смо крајем јула, почетком августа послали пројекте које смо спремали током лета, то су и пруге које имају регионалну димензију и саобраћајнице, регионално повезивање, али има и оно што је везано за нас, као што је запошљавање, бројна постројење за прочишћавање воде..., испричала је Јоксимовић.

Када је реч о регионалној повезаности, Јоксимовић каже да ће се тиме отварати нова радна места, подстицати један погоднији инвестициони амбијент.


Постојање МЕИ доказ посвећености Србије ЕИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да је важније од тога ко ће бити на челу Министарства за европске интеграције то што је Србија успоставила такво једно министарство које показује посвећеност европским интеграцијама.

Јоксимовић је то рекла за РТС упитана да ли види себе и у новој влади на челу Министарства за европске интеграције.

Важније у том питању од тога да ли ћу бити на челу јесте то што то Министарство постоји. Не заборавите, 2017. Србија је успоставила пунокрвно Министарство за европске интеграције за разлику од свих других земаља које преговарају, навела је Јоксимовић.

Додаје да смо на тај начин успоставили трајну структуру и тиме показали посвећеност Србије европским интеграцијама.

Све што дође на седницу владе, сви закони, морају да прођу табелу усклађености и са европским стандардима и то је прави реформски процес, а ко ће водити, Министарство, видећемо, казала је Јоксимовић.


Нови економски инвестициони план, због пандемије вируса корона, бавиће се и оним што се отворило као нова тема, а то је, наглашава Јоксимовић, несумњиво најважнија за грађане - млади, образовање и социјална компонента.

Јоксимовић је подсетила да је тај план направљен у мају месецу током хрватског председавања ЕУ на видео Самиту "ЕУ и Западни Балкан", којем је и она присуствовала уз председника Вучића.

Такође, како каже, и председница ЕК Урсула фон дер Лајен је пре неколико дана говорила о том плану као о постојећем и плану који је у последњој фази примене.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести