Чомић: Дијалог је основни алат демократије

БЕОГРАД: Посланица Демократске странке Гордана Чомић каже да се није покајала због одлуке да се врати у парламент и брани сопствени законски предлог.
c
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

И да може, све од почетка опет бих исто одлучила, каже Чомић у интервјуу за данашњи Блиц и указује да је дијалог основни алат демократије којим се о ономе што је у политици могуће "договарате с људима који вас не подносе".

У демократији опозиција треба да буде у праву, а на власти је одговорност да се тема о којој је опозиција у праву претвори у живот. И тог процеса не бива без дијалога преко партијског, институционалног и личног, ко год био власт и ко год био опозиција.

Презир према таквом дијалогу је дубоко погрешан и штетан по све, јер је дијалог основни алат демократије, истакла је Чомић.

Она каже и да се ништа не може са вољом опозиције и ДС-а који сматрају да смета и додаје да ту нема ничег депресивног и да свако има право на реакцију о њеним одлукама.

Упитана како оцењује рад СзС у коме је ДС четврта по снази каже да није на њој да то оцењује већ то треба да раде људи у Србији којима се Савез обраћа тражећи подршку.

Ако број тих људи као подршка расте, значи да се све ради добро, ако стагнира или пада, значи да нешто с обраћањем тим људима треба мењати, оцењује Чомић.

Упитана шта мисли о најави Небојше Зеленовића и Саше Пауновића да изађу на локалне изборе, каже да је то један од исхода недостатка дијалога о бојкоту као донетој одлуци и дијалога о томе шта ће се све десити као последица бојкота.

Бојкот је средство, није циљ и природа тог средства се не разликује од одлуке да ли излазите на изборе, јер у оба слуцаја морате водити дијалог с онима од којих тражите подршку, указује Чомић.

Она додаје и нико сем њих двојице неће моћи да реши етичку дилему.

Чомић понавља и да је грешка ДС што нису учествовали у разговорима са европским парламентарцима.

Демократе не би смеле да одустају од европских политика и од дијалога с ЕУ ни под каквим условима ни околностима, истиче она.

Упитана да ли има договор да пређе у организацију Србија 21 и да са њима изађе на изборе, Чомић казе да они прво треба да одлуче да ли излазе на изборе и саопсте своју агенду.

Мислим да је пред њима још доста посла, а за врло кратко време све до коначних одлука о изборима у Војводини и за Скупштину Србије. Кад све то одлуче, може бити дијалога о томе кога све сматрају добрим и пожељним за изборне листе. Уопште нисам сигурна да бих била њихов избор. Сами сте рекли да сметам и опозицији и сопственој странци, па што би они били изузетак, каже Чомић.

Објашњава и да се код нас оспорава интегритет и уставна дужност посланика и да су у њеном слиуцају људи сигурни да је у питању "издаја, корупција, продаја..."

Ништа од тога, каже, није истина, али додаје да је за разумети и да би је мало ко хтео.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести