Чомић и Лучић о сарадњи у области људских права, мигрантима

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић данас је у Београду са министром за људска права и избеглице Босне и Херцеговине Милошем Лучићем разговарала о сарадњи у области људских и мањинских права
Čomić i Lučić Foto: Tanjug/video
Фото: Чомић и Лучић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић данас је у Београду са министром за људска права и избеглице Босне и Херцеговине Милошем Лучићем разговарала о сарадњи у области људских и мањинских права, проблему насиља према женама и мигрантима у региону.

Чомић је рекла да је европски дух, којем припадају Србија и БиХ, оно што је реализовало данашњи састанак и нагласила да оба министарства желе да европским духом престану да ''оговарају'' и описују проблеме, већ да их заједнички решавају.

''Да ли је неправда према свима јер нам фали владавина права, да ли је зато што нећемо да уземмо своју будућност у своје руке, да ли је неправда према избеглицама, мигрантима, женама, али сви имају право да живе без насиља и са осећањем правде'', рекла је Чомић новинарима после састанка са Лучићем.

Истакла је да ће будући билатерални пројекти, али и мултилатерални у оквиру Западног Балкана, бити посвећени смањењу неправде у друштвима и решавању проблема.

Чомић је казала да нема сумње да ће сарадња два министарства бити настављена пошто се баве истим темама као што су насиље према женама, третирање миграната са становишта људских права и укључивање Рома у друштво.
''Мислимо да су то све питања за регионални приступ, а наша билатерала ће позвати регион на сарадњу'', навела је министарка.

Министар Лучић је рекао да борави у првој званичкној посети Београду уз оцену да је састанак са Чомић био продуктиван и да су разговарали о многим заједничким темама.

''Дотакли смо се питања остваривања људских права, права националних мањина, пораста жртава насиља у породици, теме мигранта која је актуелна у региону, али и целом свету'', рекао је Лучић.

Он је констатовао да је у време епидемије ковида-19 порастао број случајева насиља у породици и према женама и истакао да је задатак свих да се то не дешава.

Додао је да је Министрарство за људска и мањинска права БиХ у 2020.години издвојило 100.000 конвертибилних марака за сигурне куће.

Лучић је упутио позив министарки Чомић да у наредном периоду посети БиХ и да наставе разговоре о унапређењу будуће сарадње.

 

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести