Чомић и Мацура о квоти за жене на изборним листама

БЕОГРАД: Кад једна жена уђе у политику, то представља “необичност” политичке арене, а кад хиљаду жена уђе у политику, онда оне мењају политику и то је суштина квота, каже посланица Демократске странке Гордана Чомић.
comic
Фото: mc.rs

Њена колегиница из Странке модерне Србије Татјана Мацура није заговорница квота, али разуме да треба обезбедити сигуран број представница мање заступљеног пола.

"Морамо да нађемо начин како да обезбедимо присуство жена у парламенту. Данас су то квоте, а надам се, уз низ других измена које очекујем да ће се догодити, да ће то постати нормалност и да ће се у будућности наћи 50 процената жена, али и неких других маргинализованих група", рекла је Мацура.

Она је додала да је њена посланичка група поднела предлог да се на листама нађе и најмање једна особа са инвалидитетом.

"Мислим да су жене врло заинтересоване да се баве политиком, међутим, околности су на политичкој сцени такве да свака жена која долази ''са мишљењем'', а не долази ''по мишљење'' буде врло дискриминисана и јасно јој се ставља до знања да је у том смислу и непожељна, тако да жеља и оно што је у стварности тренутно нису на истој таласној дужини", рекла је Мацура.

Мацура верује да ће мера која је уведена охрабрити жене да се суштински баве политиком, а оцењује да ће бити изазов што се тиче листа на локалу.

"Изазов ће бити како да се политичке организације или групе грађана организују да пронађу и да охрабре жене да се баве политиком, не само форме ради", рекла је Мацура.

Гордана Чомић указује да истраживања у друштвима која су мењала "родни састав" својих институција показују да жене мењају друштвену агенду.

“Не можете више да одређујете приоритете, а да не питате жене шта мисле о томе. Оно што је добро је то да се приоритети мењају, тако да политика постаје брига о другима, јер жене брину о другима”, рекла је Чомић.

Критичарима квота, који кажу да су оне неприродне, поручила је да свакакао јесу неприродне, јер, како је подсетила, "природне квоте" су 50 одсто жена.

После измена закона неминовно је веће учешће жена, каже Чомић.

Она верује да ће и на локалу странке лако пронаћи жене које желе да буду у парламентима.

“Када се жена учлањује у странку, она сматра да треба нешто да ради, да би неко видео да добро ради, па да јој каже ''хајде да радиш још више за општи интерес''. Бити одборница или посланица је велика одговорност и потребно је знање и вештина да би се посао обављао са интегритетом”, рекла је Чомић.

А хоће ли жене унети новине у политику или ће наставити да гласају по страначкој одлуци, питање је за које нема унапред одговора, каже Чомић.

“На женама је да одлуче. Више то зависи од карактера, који је судбина човеку, него од странке. Посао жена је да и то мењају”, поручила је Чомић.

Мацура сматра да је проблем свеокупуног политичког система то што се од представника странака очекује да гласају не по савести, већ по мишљењу централа странке и тиме се, каже, губи смисао представничке демократије.

Посланица СМС верује да ће се током следећег мандата разговарати о промени система и да већа одговорност буде на посланику, а не на листи која је ушла у парламент.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести