Чотрић: Спречити насиље над Србима и СПЦ на КИМ

ТБИЛИСИ: Посланик СПО Александар Чотрић указао је у интервјуу за грузијску државну телевизију на дискриминацију и насиље које се врши над српским становништвом, а посебно над Српском православном црквом и њеним верницима на Косову и Метохији.
Aleksandar Čotrić/Tanjug/video arhiva
Фото: Танјуг/Видео архива/Александар Чотрић

"Од 1999. године и доласка међународних снага, трајно је са Косова протерано око 200.000 Срба, убијено је 2.500, о судбини 500 несталих Срба ништа се и даље не зна, а уништено је или оштећено око 150 православних храмова", рекао је Чотрић који је боравио у Тбилисију повоодм 26. годишњег заседања Интерпарламентарне скупштине православља.

Он је за први програм ТВ Грузије рекао да ових дана привремене косовске институције намеравају да стари православни храм у Новом Брду претворе у католички, што он никада није био, саопштио је СПО.

Такође, поново су покренули иницијативу да се сруши незавршени, саборни храм Христа Спаса који се налази у центру највећег косовског града Приштине, рекао је Чотрић, додајући да у Приштини више не живи ниједан Србин, а да их је пре насилног протеривања било око 40.000.

Он је позвао колеге из парламената свих 27 земаља чланица Интерпарламентарне скупштине православља, као и посланике свих парламената света, да дигну глас против злочина над Србима који се, како је рекао, догађају у 21. веку у срцу Балкана и Европе".

Чотрић је додао и да је Београд спреман за наставак разговора са Приштином, под окриљем ЕУ, и за постизање компромисног решења, али да друга страна "жели искључиво наметање сопствених максималистичких захтева који угрожавају мир и безбедност целог региона", наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести