Црна Гора: Мандићу и Кнежевићу по пет година затвора

ПОДГОРИЦА: Сви који су обухваћени општужницом,њих 14, криви су за покушај тероризма, саопштила је у првостепеној пресуди судија Вишег суда у Подгорици Сузана Мугоша. 
a
Фото: EPA/BORIS PEJOVIC

Руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов осуђени су на 15, односно 12 година затвора, бивши шеф српске жандармерије Братислав Дикић на осам, лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет година, возач ДФ-а Михаило Чађеновић добио је годину и шест месеци затвора. 

Предраг Богићевић осуђен је на седам година, колико и Немања Ристић, Србољуб Ђорђевић и Милан Душић на по годину и по затвора, Бранка Милић – три године, Драган Максић на годину и девет месеци. Кристина Христић осуђена је на условну казну затвора, јављају „Вечерње новости“.

Влада Црне Горе: Судство отпорно на притиске

Влада Црне Горе саопштила је да је судство те земље показало приврженост уставној позицији самосталности и отпорности на сваку врсту притиска и спољних утицаја.

"Црна Гора је још једном показала да њена државност и независност почива на чврстим темељима владавине права, које нико не може и неће моћи уздрмати", наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе.

Судско веће Вишег суда у Подгорици прогласило је данас кривим оптужене за случај тероризма на изборни дан у Црној Гори октобра 12016. године, а лидере опозиционог Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића осидио на по пет година затвора.

Линта: Скандалозна и срамна антисрпска пресуда

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије, Миодраг Линта, најоштрије данас је осудио, како каже, срамну и скандалозну одлуку Вишег суда у Подгорици, којом су осуђени лидери српског народа у Црној Гори и опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

У писаној изјави достављеној медијима, Линта каже да је реч о монтинраном процесу познатом као "државни удар". 

"У питању је антисрпска пресуда с циљем да режим Мила Ђукановића сломи кичму српском народу у Црној Гори. То потврђује, између осталог, и чињеница да оптужницом за тзв. државни удар није био обухваћен још један од лидера Демократског фронта Небојша Медојевић и то само из разлога јер се национално изјашњава као Црногорац", навео је Линта.

Истиче да тако срамна и скандалозна пресуда Мандићу, Кнежевићу и осталим оптуженим представља један у низу доказа да су црногорско правосуђе и остале институције у Црној Гори обични, како наводи, "пиони у рукама Мила Ђукановића и њему оданих људи. 

Свима је, каже Линта, јасно да Виши суд у Подгорици није обезбедио материјалне доказе и чињенице да је тобоже постајала криминална организација и да је циљ био насилна смена власти 2016. године. 

Народна странка: Срамна пресуда црногорског суда Србима

 Народна странка Вука Јеремића осудила је данас пресуду којом су проглашени кривим и осуђени на вишегодишње затворске казне оптужени за, како се наводи, тзв. државни удар у Црној Гори на изборни дан 2016., а међу којима је девет држављана Србије и двојица политичких првака Срба у тој држави.

У саопштењу те странке се наводи да оваква срамна одлука није настала као последица изношења валидних доказа у кривичном поступку пред независним правосудним органима, што би се очекивало од државе која претендује да баштини европске вредности и припада западној цивилизацији, већ је производ директног утицаја извршне власти, по чему, како се наводи, "црногорски режим неодољиво подсећа на праксу оријенталних деспотија".

Сам процес је, од свог почетка, недвосмислено показао да циљ није утврђивање истине, него је инструментализован у сврху обрачуна са политичким представницима Срба у Црној Гори.

Иако је, указују, оптужница заснована на потпуно комичним аргументима, компромитованим и карикатуралним сведоцима тужилаштва, то није било довољно да суд спасе своју част и минимум аутономије у односу на политику, па да одбаци овако неинтелигентан предмет.
 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести