Чувени Расел Ли снимио документарац о везама Јеремића и Хоа

БЕОГРАД: Истраживачки новинар Метју Расел Ли снимио је документарну емисију “Веза Хонг Конга, листа Патрика Хоа”, у којој се лидер Народне странке Вук Јеремић ставља у центар корупцијског скандала, као главна веза између бившег министра унутрашњих послова Патрика Хоа и афричких лидера и то с места генералног секретара УН.
p
Фото: Epa (Karl Prouse)

Како преноси Курир, филм о малверзацијама Хоа објављен је на порталу Радио-телевизије Хонг Конг (RTHK.hk) и у њему се Метју Расел Ли посебно заинтересовао за улогу Јеремића, кога је чак једном интервјуисао у лифту суднице.

Метју Расел Ли, који је дуго извештавао из УН, суђење Хоу пратио је свакодневно, а филму наводи да су се, када је Јеремића сведочио, појавили бројни проблеми, јер је Јеремић док је био председавајући УН радио за кинески конгломерат ЦЕФЦ. 

Како се наводи у фолму, он је узимао од њих новац, размењивао мејлове, радио многе ствари за њих. 

”За мене је заиста изненађујуће да су се сви тужиоци толико фокусирали на Патрика Хоа и искористили Јеремића само за сведочење како би показали везе Хоа, док је заправо сам Јеремић урадио много гору ствар. Питао сам га у лифту 'Како можете да радите за приватног бизнисмена док сте председник Генералне скупштине УН', а он ми је одговорио 'Ја нисам оптужени овде' ".

Метју је даље испитивао мејлове који су приказани у суду, а које су размењивали Јеремић и Хо, наводећи да се не слаже с Јеремићем да он није извршио злочин.

Види се да је Јеремић док је био председник Генералне скупштине УН, радио за кинеску компанију ЦЕФЦ, као и да је обећвао Патрику да ће бити говорник у УН на панелу са председником Турске и Јужне Африке, закључује Метју.

Наводи се да је ЦЕФЦ Чајна енерџи компани лимитед донирала укупно 5,3 милиона долара Вуку Јеремићу, односно 3,97 милиона ЦИРСД-у, као и 1,33 милиона долара ПР агенцији Вука Јеремића.

Када су новинари отишли на адресу која је наведена за ЦЕФЦ, испоставило се да на тим адресама не постоји никаква фирма и да је на њој приватни стан, у коме нико није имао никакве информације о компанији.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести