Цвијановић: Долазим испружене руке и са добрим намерама

САРАЈЕВО: Новоизабрани српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, која је и први председавајући новог сазива овог највишег државног тела, поручила је након полагања заклетве у Сарајеву да је од пресудног значаја за БиХ да се доследно уважава Дејтонски споразум и уставна структура.
s
Фото: Youtube Printscreen

Нагласила је да у Председништво долази испружене руке и са добрим намерама.

"Желим да заједно, у складу са нашим уставним надлежностима, радимо за добробит оба ентитета и свих народа у БиХ, као и осталих грађана, а не на било чију штету", рекла је Цвијановић.

Истакла је да је потребан дијалог о свим отвореним питањима која оптерећују нашу свакодневницу.

Навела је да верује да ће, у овим глобално сложеним околностима, свако дати свој допринос тражењу решења за постојеће проблеме.

Сматра да су у БиХ сви довољно политички зрели да сами одређују сопствене приоритете, а не да било ко извана намеће решења.

"Зато желим да будемо субјекти одлучивања, а не пуки објекти или примаоци интервенција, јер живимо у земљи која подједнако припада свима нама и у којој ми, изабрани од народа, народу и полажемо рачуне за учињено или неучињено. Јер ако хоћемо да нас поштују други, онда за почетак морамо више да поштујемо сами себе", рекла је Цвијановић.

Додала је да постоје многе ствари око којих се, како је рекла, "не слажемо у оквиру БиХ и то није никаква новост".

"Али, мера нашег успеха биће управо у томе да пронађемо најмањи заједнички именилац и да наше снаге усмеримо ка оним циљевима који су подједнако важни за све", рекла је Цвијановић.

Нагласила је да је заговорник тога да се разговара о свим значајним питањима.

"Сматрам да је потребно да побољшамо наше односе и градимо мостове сарадње како у оквиру БиХ, тако и са земљама у регији. Примарно са Србијом, Хрватском и Црном Гором, са којима делимо границу, али и са Северном Македонијом, Словенијом и другима у региону, а и шире", рекла је Цвијановић.

Нагласила је да су потребни развојни пројекти.

"Важно је да у овим изазовним временима прихватимо сваку развојну шансу која нам се укаже, да заједно са земљама у окружењу учествујемо у свим регионалним иницијативама које могу донети корист нашој економији и грађанима. Зато ћу се снажно залагати за додатно јачање регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса, али и за пуноправно учешће у иницијативи Отворени Балкан", рекла је Цвијановић и поручила да је у том смислу спремна да све што је потребно појасни, али и да слуша појашњења других учесника који су о овим питањима надлежни да одлучују, како би, како је рекла, постигли усаглашен став.

Нагласила је да је једно од стратешких опредељења наставак европског пута, а, како истиче, први задатак институција на свим нивоима свакако представља добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

Истакла је да је Дејтон оквир који је обезбедио мир, али и јасно одредио позицију и надлежности различитих нивоа власти у БиХ.

Појаснила је и свој став око учешћа страног фактора у БиХ.

Нагласила је да не верује у добробит насилног интервенционизма страног факторавећ да искључиво верује у дијалог и сарадњу.

Истакла је, између осталог, и да верује да унутрашњи дијалог може помоћи да "сами савладавамо проблеме како на унутрашњем, тако и на спољном плану".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести