Цвијановић: Србија за Републику Српску ослонац и упориште

БЕОГРАД: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић, која се данас први пут у том својству састала са председником Србије Александром Вучићем, рекла је да је на састанку пренела да је за Републику Српску Србија и ослонац и упориште.
Vucic i Cvijanovic/Fonet/TV
Фото: Фонет/ТВ

У изјави новинарима после састанка она је подсетила да је после преузимања дужности рекла да је природно и логично да њена прва посета буде Београду.

"И тако се и десило", рекла је председница РС.

Како је истакла, важно је да је Србија препознала потребу да води рачуна о РС, не угрожавајући било кога у оквиру БиХ и узимајући у обзир шта јесте БиХ.

Додала је да је искористила прилику да се захвали на другачујем искораку Србије према РС на челу са Вучићем.

"Ради се о једном другачијем третману, односу према нашим општинама, жељи да се покаже да Србија жели да улаже, гради, да остави траг у нашим општинама, у животу наших грађана. И ми то јако ценимо", рекла је она.

Задовољна је, како каже, што је РС у Србији имала подршку и што је Србија у неким кризним тренуцима прискочила у помоћ.

"Посебно ме радује то што је председник Вучић препознао потребу и важност упостављања националног програма демографске обнове где ће Србија бити партнер РС и њеним институцијама. Добила сам и потврду да ће Србија, када је реч о нашим структурним инфраструктурним пројектима, бити присутна, наставиће се програми подршке нашим општинама", додала је она.

Захвална сам на разумевању и на подршци коју смо добили, додала је Цвијановић, рекавши да је срећна због тога што Вучић показује опредељност за сарадњу на свим изазовима са којима се РС и србија суочавају.

"А суочени смо и у РС и у Србији. Важно је да будемо заједно", рекла је она.

Поводом претњи упућених Милораду Додику и оспоравању права МУП РС да га обезбеђује, она каже да то показује да БиХ има "велики проблем сама са собом".

"Подржавам настојања председавајућег Додика да око себе има људе којима верује и који припадају МУП РС. И не разумем потребу да сви други објашњавају да треба да се натура неко друго обезбеђење или да се на неки други начин уреди обезбеђење око Додика", рекла је она.

Она је приметила да су пуно пута конституисане институције БиХ или Председништво али да ово што се сада дешава није до сада забележено.

"Све је то огледало БиХ. Тамо не можете да функционишете ако имате добре намере и ако желите на свој начин, онако како су вам поверење поклонили грађани, да браните интересе РС. Упорно Сарајево жели да се гради или брани нешто што они желе", истиче она.

Амбијент је такав да су сметње на сваком кораку, оценила је.

Истакла је да РС треба да јача себе, своје институције и свест о чувању РС.

"Сигурна сам да ће РС јачати сваким даном. Сигурна сам да ће ова наша веза са Србијом ојачати наше шансе да функционишемо, да опстанемо, да се разијамо ", рекла је она.

На питање о сутрашњем министарском састанку НАТО и очекивањима да се активира МАП, без испуњавања претходног услова о војној имовини, она каже да то сведочи о великом "дефициту БиХ и оних који се баве БиХ (војном страном фактору)", као и неразумевању и недоследности.

РС је свој однос према НАТО показала преко резолуција скупштине, односно када би дошло до евентуланог чалнаства грађани би морали о томе да се изјасне на референдуму.

"Ми не желимо НАТО границу између РС и Србије. Сви политички субјекти су се сложили да ћемо гледати шта ради Србија и тако ћемо се понашати", закључила је она.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести