Дачић: Била би криза као око Ирана да Србија има закон као у Црној Гори

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је за време председника Србије Бориса Тадића постојала намера да се и у Србији донесе закон о верским заједницима, ни приближно сличан црногорском Закону о слободи вероисповести, али да су се тада томе противиле СПЦ, али и католичка и евагелистичка црква и исламска верска заједница.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

"Они су бацили анатему на Божидара Ђелића због доношења тог закона", рекао је Дачић на ТВ Хепи и нагласио да се у Србији враћа имовина црквама, док се у Црној Гори одвија национализација, односно подржављење црквене имовине, као што је било после 1945. године.

Дачић је рекао се нико из ЕУ не оглашава за права 29 одсто Срба у Црној Гори и наводи да би била као криза око Ирана да Србија донесе закон о слободи вероисповести на начин као што га је усвојила Црна Гора.

"Замислите када би Србија сада донела закон где би верске заједнице биле регулишане на начин као у Црној Гори, да ми сад можемо да располажемо бискупијом или можда да располажемо џамијама или синагогама овде у Србији. То би била као криза око Ирана", рекао је Дачић.

Дачић каже да је власт у Црној Гори потписала све што су могли да потпишу последњих 20, 30 година против интереса Србије.

Они, како наводи, чак и не питају шта потписују.

Каже да је његова изјава да је задатак Србије да разбије агентуре црногорских служби које делују из Србије против интереса српског народа и СПЦ у Црној Гори, окарактерисана као фашистичка.

"А није фашизам да се укину права 30 одсто грађана Црне Горе? Није фашизам што неко не може да се запосли у државној служби", упитао је Дачић.

Подсећа да је на последњем попису становништва у Црној Гори 29 одсто становништва се изјаснило да су Срби, 42 одсто да им је матерњи језик српски, више од 70 одсто су православне вере.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести