Дачић: До краја 2019. још пет признања мање

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да ће да до краја године још четири или пет земаља повући одлуку о признању Косова и најавио да Србија на том пољу може да рачуна на помоћ Индије.
ivica dacic, Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

"Не можете да зауставите те земље које хоће да повуку признање", рекао је Дачић и додао да председника Србије увек пита да ли остаје договор да се ради на повлачењу, те да је то питање важно, "како не би направили неку штету".Подсећајући да је до сада одлуку о признању повукло 15 земаља и да је циљ да број оних који су тиме стали на страну Приштине буде мањи од 97, Дачић је навео да диломатија не би радила на повлачењу признања да то није државна политика.

Радимо на томе "иако нам завијају руке и свашта раде", рекао је Дачих и најавио да Србија на том пољу може да очекује и помоћ Индије.Дачић је најавио и да министар спољних послова Индије Субрахмањам Јаисханкари долази у Србију за два дана, и то оценио као историјски догадај.

"Тражио је списак земаља које су признале Косово, и оних које су повукле одлуку о признању јер жели да нам помогне. Пошто су од доба Тита још, Индија и Југославија имале пријатељску сарадњу", изјавио је Дачић и додао да му је индијски колега, који Србију сматра братском земљом рекао "радићемо заједно".

Дачић је најавио и да ускоро у Србију долази представник Стејт департмента задужен за санкције Русији.Коментаришући изјаву специјалног америчког изасланика за Западни Балкан Метјуа Палмера о ризику да Србији буду уведене санкције због куповине руске војне опреме, министар је казао да нема основа за уводење санкција.

"Нисмо глупи да не знамо шта је дозвољено", рекао је Дачић.Поводом навода лидера ПСГ Сергеја Трифуновића да је Дачић спреман на сарадњу са опозицијом, министар је рекао да је суштина Трифуновићевих и Ђиласових напада и да се сломи отпор по питању Косова.

Додао је да је причца о Трифуновићевим тврдањам небитна.

"Очигледно је план да цео тај фронт буде усмерен ка томе да сломи наш отпор када је рец о Косову и Метохији. Они раде против Вучића а не против мене. Мање им је ризично да нападају мене него Вучића", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести