Дачић: До краја месеца Закон о референдуму

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да ће до краја месеца бити донет Закон о референдуму, како би се средином јануара спровео референдум о промени Устава.
dacic
Фото: Танјуг (видео)

На јавном слушању о Предлогу буџета за 2022. годину у Народној скупштини, Дачић је рекао да буџет јесте најважнији закон за једну државу, али да ће поред овог закона у српском парламенту бити усвојен низ других важних закона до краја године.

"Чека нас читав низ важних закона и активности до краја године. За једну владу, парламент и државу најважнији је буџет, али поред будзета имамо и читав низ других закона који чекају на усвајање, што смо се и сами обавезали да ћемо урадити, као што је Закон о референдуму који је неопходан да буде промењен како бисмо спровели референдум о промени устава", рекао је Дачић.

Истакао је да се очекује да до краја месеца буде донет Закон о референдуму, затим следи доношење акта о промени Устава, како би референдум о промени Устава био спроведен средином јануара.

Дачић је навео да се очекује и промена низа закона који су важни за политички живот, а на основу онога што је договорено са представницима опозиције, наводећи да је то промена Закона о избору народних посланика.

Он би подразумевао, објашњава Дачић, увођење још неких представника опозиције ад хок за предстојеће изборе, иако немају право јер нису у парламенту, у Републичку избору комисију.

Очекује се, каже, и расправљање о извештају Европске комисије о напретку Србије.

Нисам чуо ниједну крупну замерку на буџет за 2022.

Предлог буџета за 2022. годину је по свом садржају свеобухватан, јасан и детаљно представља нашу, не само финансијску и развојну, већ и укупну политику у следећој години, изјавио је данас председник Народне скупштине Ивица Дачић.

Говорећи на Јавном слушању о буџету за наредну годину у Народној скупштини, Дачић је изразио задовољство што тај, како је рекао, најважнији закон за сваку владу и парламент, још једном долази на време.

"Откако је Влада утврдила предлог Буџета за наредну годину ја нисам чуо ниједну крупну замерку на његову структуру и садржај, па чак ни од оних који ће баш у свему да пронађу ману и овој влади и овом парламенту", рекао је Дачић.

Истакао је да је овај буџет најбоље огледало наше, како наводи, стабилне економске слике, а пре свега наших великих развојних амбиција у години пред нама.

"Сложићу се са онима који кажу да је овај буџет окренут и подизању стандарда наших грађана, што се види кроз читав низ планираних подстицаја, пре свега подизања плата и пензија. Такође, изузетно је важно што се планира раст јавних инвестиција и у наредној години, што довољно говори о бризи државе за развој наших капиталних система", навео је Дачић.

Указао је да је Буџет реални одраз наше економске моћи, да је пројектован на раст од 4,5 одсто, што, додаје, након очекиваних седам одсто у овој години јасно говори да је наша економија здрава и да држава има све разлоге да побољшава материјални положај грађана и да улаже у највеће пројекте.

Дачић је захвалио Одбору за финансије, буџет и контролу трошења јавних средстава што је организовао ово јавно слушање, чиме се, додаје, наставља серија тог вида парламентарног рада о најважнијим питањима.

"Буџет је свакако једна од наших најважнијих тема. Овај сазив Народне скупштине је установио једну веома важну праксу за коју сам сигуран да ће остати и у свим будућим сазивима, а то је да о најважнијим темама и законима који се нађу пред парламентом организује јавно слушање на којима, поред народних посланика и представника Владе, своју реч могу да кажу и представници најпозванијих професионалних удружења, међународних организација и организација цивилног друштва", рекао је Дачић.

Подсетио је да је у протеклих годину дана одржан велики број јавних слушања, као на пример о законима из области рударства, енергетике и заштите животне средине, о дигитализацији, а нарочито поводом промена Устава у делу о правосуђу.

Истакао је да је на тај начин обогаћена парламентарна пракса, олакшан рад народним посланицима, и повећана транспарентност и демократичност процедуре у којој се усвајају најважнији закони.

"Ово је важан искорак у нашем раду, он је констатован и у важним међународним извештајима, као што је на пример годишњи извештај Европске комисије и резолуција Европског парламента, али оно што је најважније је да ћемо са овом праксом наставити, надам се и у наредним скупштинским сазивима, јер обогаћује наш парламентарни и демократски живот", навео је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести