Дачић: ЕУ да престане да се понаша као монаси с Тибета

БЕОГРАД: Међународна заједница и Европска унија се понашају као духовне вође, "монаси с Тибета", залажу се за мир у свету, уместо да воде ЕУ и јасно изричу своје ставове, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na zasedanju OAD-a  Foto: Tanjug/video
Фото: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић на заседању ОАД-а Фото: Танјуг/видео

На састанку током самита у Познању, коме су присуствовали и косовски министар спољних послова Беџет Пацоли и Ангелина Ајнхорст из Европске службе за спољне послове, Дачић каже да је Пацолија питао о забрани уласка српских званичника на Косово и тзв. договор о заједничкој дипломатији са Албанијом.

Како каже, Пацоли је то објаснио као "заједнички наступ", а да је он Ајнхорстовој поручио да не би требало да ћуте као "монаси с Тибета".

Тог дана је (портпаролка ЕУ Маја) Коцијанчич дала изјаву да Приштина мора да се придржава договора о званичним посетама, што је договорено на почетку Бриселског споразума... У Европи не постоји земља где је некоме нешто забрањено, рекао је Дачић на РТС-у.

Према његовим речима, јасно је да главну препреку за наставак дијалога и његов успешан завршетак представља Приштина, односно њено одбијање да се постигне било какав компромис. 

Када су они наслутили да се стварају услови да се постигне некакав компромис, а не да се инсистира на ономе што је раније била званична политика дела међународне заједнице, али нажалост тог утицајног дела у западној хемисфери, да Србија мора да призна независност Косова и да ниједна друга опција није у игри, онда су наступили једнострани акти, рекао је Дачић.

Министар истиче да је тешко веровати у то да се, како каже, међународна заједница "тресе" пред косовским премијером Рамушем Харадинајом.

Таксе морају да буду укинуте, ако се жели наставак дијалога, додаје Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести