Дачић: Гавтемала истински пријатељ Србије

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић захвалио је данас министарки спољних послова Гватемале Сандри Ховел Поланко на принципијелној подршци коју та земља пружа територијалном интегритету и суверенитету Србије и непризнавању једнострано проглашене независности Косова.
Ivica Dačić dodelio orden Milici Pivnički Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић доделио орден Милици Пивнички Фото: Тањуг/видео

Такође, Дачић је истакао да је Гватемала гласала против пријема Косова и у UNESCO и у Интерпол.

"Србија Гватемалу сматра истинским пријатељем. Односе наше две земље карактерише веома висок ниво међусобног разумевања, уважавања и подршке у најважнијим питањима за наша два народа", рекао је Дачић на заједничкој конференцији са Поланко.

Тема разговора са министарком спољних послова Гватемале, истиче Дачић, била је и укидање виза, додајући да две државе на томе раде.

Дачић и Поланко су потписали два меморандума, један о успостављању механизама политичких консултација и други о сарадњи дипломатских академија две земље.

Шеф српске дипломатије је рекао да је Србија заинтересована за даље унапредење билатералних односа са Гватемалом и додао да су у том циљу и потписани меморандуми.

Дачић је навео да је важно да две земље успоставе сарадњу и у другим областима, као што су образовање и размена студената, и додао да је економска сарадња на релативно ниском нивоу у односу на могућности, али да се сарадња може остварити и у војном образовању и индустрији.

Подсетио је да је пре неколико месеци у Гватемали једна улица понела име нашег нобеловца Иве Андрића, а данас ће, додаје, једна београдска улица носити име нобеловца из Гватемале Мигел Анхела Астуријаса.

Дачић је казао да ће односи две земље и у будућности остати чврсти, јер их повезују, како наводи, слични проблеми због двоструких стандарда које Србији и Гватемали намеће међународна заједница.

"Ти универзални проблеми захтевају да боље сарађујемо, да будемо истински пријатељи, партнери и савезници", подвукао је Дачић.

Министарка Гватемале Сандра Ховел Поланко каже да је у Србији имала добре састанке и са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и потпредседником Народне скупштине.

Посебно је истакла значај укидања виза између Србије и Гватемале и казала да би то "пробудило" трговинске и туристичке потенцијале, али и отворило простор да се народи две земље боље упознају.

Оценила је да ће меморандуми допринети да се више унапреде односи две пријатељске земље и додала да односе треба јачати не само на билатералном нивоу, већи и у другим аспектима - образовању, економији, кулутури.

Сви свесни да договор БГ и ПР мора да буде компромис

Ивица Дачић изјавио је данас да је пред Београдом тежак период за проналажење решења у дијалогу са Приштином, али да је добро што су "сви свесни" да то мора да буде компромис.

Дачић је рекао да од сценарија да "Србија изгуби све, а пристане на нешто" нема ништа и истакао да сви они који мисле да је тај сценарио и даље могућ само губе време.

"Пред нама је тежак период за проналажење компромисног решења, оно што је добро то је да су сви свесни тога да то мора да буде компромис који ће донети позитивне ефекте за све учеснике", рекао је Дачић на заједничкој конференцији за медије са министарком Гватемале Сандром Ховел Полако.

Он је навео да је тон разговора Вучића са министарком Гватемале, земље која није признала независност Косова, свакако био другачији од данашњег разговора са америчким сенаторима Роном Џонсоном и Крисом Марфијем, али да су сви свесни да је компромис потребан.

Додао је да не постоје рокови за наставак дијалога и подвукао да ће се они наставити када приштинска влада укине таксе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести