Дачић: Хистерија о Вучићу у ЗГ последица антисрпске атмосфере

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе и министра спољних послова Ивице Дачића изјавио је данас да хистерија, која у Хрватској влада поводом могућег учешћа председника Србије и СНС-а Александра Вучића на скупу ЕПП-а у Загребу, није последица предизборне кампање у Хрватској, како наивно мисле неки у свету, па и у Србији.
Ivica Daćić na Bezbednosnom forumu Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

“То је последица опште антисрпске атмосфере, која се у Хрватској систематски ствара негирањем геноцида у Другом светском рату, рехабилитацијом усташтва, лажима о наводној великосрпској агресији, иако су у питању Срби који су вековима ту живели. Тиме се легитимизује стара прича о Србима као реметилачком фактору, који треба елиминисати”, навео је Дачић у изјави за јавност.

Истиче да хистерија у Хрватској није проблем Вучића и Србије, већ је то проблем Хрватске, земље која за који месец преузима председавање Европском унијом.

Дачић пита како ће Хрватска председавати Европском унијом када није у стању да организује ни скуп ЕПП-а без проблема, како ће организовати скуп ЕУ са Западним Балканом, и друге регионалне скупове?

“Зашто је то тако, требало би да се замисле. Србија хоће и мисли да треба да гледамо напред у будућност, и да нам трагедије из прошлости буду поуке, а не примери за следеће нараштаје”, навео је деачић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести