Дачић и генерал Жуно о партнерским активностима, Косову...

БЕОГРАД: НАТО поштује неутралност Србије, КФОР неће мењати своју улогу на Косову, а Србија и војна алијанса деле интерес за очување мира и стабилности у региону, поручено је с данашњег сатсанка потпредседника Владе и министра спољних послова Ивице Дачића и заменик команданта НАТО Команде здружених снага у Напуљу генерал-потпуковника Кристијана Жуноа. 
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Они су навели и да су Србија и НАТО опредељени за даље унапређење партнерске сарадње у свим сферама од заједничког интереса, изразивши задовољство динамиком политичког дијалога на највишем нивоу, као и практичном војном и цивилном сарадњом у бројним областима у оквиру програма Партнерство за мир, са више од стотину партнерских активности које се реализују на годишњем нивоу. 

Током разговора је позитивно оцењено активно учешће Србије у бројним међународним мисијама и операцијама под окриљем ЕУ и УН-а, као и спремност за координацију и сарадњу са Алијансом на пољу борбе против тероризма, реаговања у ванредном ситуацијама и суочавања са актуелним регионалним и глобалним безбедносним изазовима и претњама. 

Генерал-потпуковник Жуно је посебно похвалио организацију вежбе "Србија 2018", реализоване у октобру прошле године, као највеће до сада НАТО вежбе у области реаговања у ванредним ситуацијама (са око 2.000 учесника из 40 држава).

Генерал-потпуковник Жуно је овом приликом потврдио да НАТО у потпуности поштује опредељење Србије да буде војно неутрална, што, како је оценио, није препрека даљем унапређењу партнерске сарадње са Алијансом. 

Осврнувши се на питање Косова и Метохије као најважнијем политичко-безбедносном изазову за нашу земљу, Дачић је пренео да је од изузетне важности да се мандат Мисије КФОР-а оствари у пуном обиму, у складу са Резолуцијом СБ УН 1244 и Војно-техничким споразумом, као и да се дијалог Београда и Приштине несметано одвија, уз реализацију договореног и без предузимања једностраних потеза. 

Посебно је указао на неприхватљивост једностраних одлука Приштине да формирају "Министарство одбране" и трансформишу Косовске безбедносне снаге у "Војску Косова", као и о увођењу такси од сто одсто на производе из осталих делова Србије, као и из БиХ. 

Дачић је посебно нагласио значај гаранција НАТО да снаге "КБС" и друге тешко наоружане формације косовских Албанаца не могу бити ангажоване на северу Покрајине без сагласности НАТО, односно команданта КФОР-а, које су дате непосредно пред потписивање Бриселског споразума. 

Он је истакао да Србија остаје посвећена постизању компромисног и одрживог решења за питање КиМ, које би обезбедило трајни мир и стабилност читавог региона.Генерал-потпуковник Жуно је упутио похвале Влади Србије на избалансираном и умереном приступу, као и улагању изванредних напора у циљу долажења до компромисног решења за питање КиМ. 

Истакао је да је у НАТО-у у току дискусија о преиспитивању ангажмана у односу према "КБС", нагласивши да се улога КФОР-а у обезбеђивању сигурног окружења и слободног кретања за све у Покрајини неће променити. Жуно је потврдио позив министру Дачићу да посети НАТО Команду здружених снага у Напуљу.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести