Дачић и Линде: Спремност за размену искуства у вези ОЕБС-а

БЕОГРАД: Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је данас са министарком иностраних послова Краљевине Шведске Ан Линде.
dacic
Фото: Tanjug/D.Kujundžić

Министар Дачић је током телефонског разговора оценио да су билатерални односи са Шведском веома добри и да је Србија спремна за додатно унапређење у свим областима у којима постоји заједнички интерес за сарадњу.

Како је саопштило Министарство спољних послова, Дачић је пренео да је Србија заинтересована за интензивирање дијалога на највишем нивоу и поновио позив за што скорију посету министарке Ан Линде Београду.

Министарка Линде је прихватила позив, нагласивши да би од посебне користи за шведску страну била размена искустава председавања ОЕБС-у, имајући у виду да ће Краљевина Шведска председавати овом организацијом 2021. године.

Назначила је да је управо успешно председавање Републике Србије и министра Дачића током 2015. године, био основни повод за данашњи разговор.

Дачић је нагласио спремност Министарства спољних послова да шведски тим за председавање детаљно информише о свим аспектима председавања ОЕБС-у и о свим изазовима са којима се Србија суочавала у улози председавајућег.

Информисао је и о најновијим дешавањима и помацима у вези с дијалогом Београда и Приштине, с посебним освртом на постизање Вашингтонског договора, за који је министарка Линде показала посебно интересовање.

Линде је подвукла да Краљевина Шведска подржава и поздравља сваки напредак у дијалогу Београда и Приштине.

Министри су разговарали и о процесу европских интеграција Србије, а Линде је поновила да Шсведску даје подршку и да је спремна да Србији пружи помоћ у овом процесу, наводи се у саопштењу МСП-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести