Дачић и Марковић Палма потписали споразум о наставку сарадње

БЕОГРАД: Председници СПС и Јединствене Србије, Ивица Дачић и Драган Марковић Палма, потписали су данас коалициони споразум о наставку сарадње и заједничком наступу две партије на будућим председничким, парламентарним и локалним изборима.
с
Фото: FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Према споразуму, СПС и ЈС су сагласне да коалиција има заједничког кандидата или да пружи подршку заједничком кандидату владајуће коалиције на председничким изборима о чему ће, како се истиче, одлуку донети органи две странке.

Дачић је, после потписивања споразума у просторијама ЈС, рекао да је споразум одговор на медијске спекулације о навосном раздору у коалицији СПС-ЈС и јасна порука грађанима и чланству да су странке задовољне досадашњом сарадњом и резултатима и да су спремне да наставе заједничко деловање.

Лидер социјалиста је казао да не зна од кога потичу спекулације да се две странке споре око расподеле мандата и нагласио да о никада није била тема разговора.

"Сигурно се многим опцијама не свиђа што смо у заједничкој коалицији о волели би да се растуримо, да се ослаби блок који је још увек јак", рекао је Дачић.

Како каже, централна тема за коалицију СПС - ЈС је излазак на изборе односно која је најбоља формула за нашу коалицију. Сада разговарамо са СНС о томе шта је боље, шта би донело највећи број гласова , да ли једна заједничка листа или одвојене листе на парламентарним изборима", рекао је Дачић.

Подсетио је СПС два пута имао разговоре са СНС око учешћа на изборима и да је договорено да се консултације наставе када буде извеснија слика како ће наступити опозиција на предстојећим изборима.

"Нисмо око тога заузели још дефинитиван став, али неспорна је жеља и одлука да идемо заједно на изборе.

Како буде на парламентарним ,биће и на градским изборима", поновио је Дачић.

Истакао је да је коалиција СПС-ЈС једна од најгдуговечнијих политичких коалиција и да су две странке започеле сарадњу пре 13 година, на изборима 2008. године.

Како каже, увек су се водили заједничким циљевима изградње модерне и јаке Србије руководећи се интересима државе, а не ускопартијским интересима.

"Залажемо за заштиту националних и државних интереса, а други темељ наше сарадње је политика социјалне правде и равномерног развоја целе Србије и политике која ће водити рачуна о интересима обичног човека", казао је Дачић.

Марковић је рекао да СПС и ЈС не може нико да посвађа, а да иза прича о раздору стоји опозиција.

"Сметамо им јер дуго трајемо", закључио је Марковић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести