Дачић: Идеја двоструког суверенитета за нас неприхватљива 

БЕОГРАД: За Србију је неприхватљива идеја о двоструком суверенитету, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и додао да ће на предстојећем састанку у Берлину очекује додатни притисак на Београд и Приштину да наставе дијалог.
ivica dacic, Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Дачић је за РТС рекао да је састанак у Берлину сазван на  "велико изненађење" Брисела и нагласио да су многе земље незадовољне због тога, а као ример је навео Аустрију и Италију, које су део Берлинског процеса, а нису позване.

"То говори да се играју геополитичке игре, не више са Русијом и КИном, него унутар самог Запада. Као што знате, не учествују САД на састанку", рекао је Дачић. 

Он је додао да се не очекује да ће се на састанку изаћи са неким предлогом решења, "али се очекује да се изврши додатни пристисак и на Приштину и на нас да се настави дијалог, који се води у Бриселу". 

"Али, за наставак тог дијалога потребно је да се укину таксе, то је услов са наше стране", рекао је Дацицћ за РТС. 

Он предвиђа да ће вероватно бити притисака да се дијалог настави и без тога, односно да се од Србије траже додатни уступци како би се Приштина одобровљивла да укине таксе.

На питање да ли би Србији у Берлину могао да буде понуђен неки нов фомрат дијалога, чији је циљ да Србија призна независност Косова, односно да ли ће Берлин означити у том смислу крај Бриселског процеса и почетак неког новог формата, Дачић каже да Берлин то неће моћи да уради јер је Бриселски формат дефинисан резолуцијом генералне скупштине УН.

Међутим, Дачић је указао на спекулације да је Немачка главни противник неких идеја о могућем трајном решењу.

"Зато ће предлагати нека решења која не би ишла у том смеру. Једно од тих решења се могло видети, а то је стара прича да постоји могућност неког двојног суверенитета на северу Косова и да ту постоји могхућност да се после десетак година обави референдум. То никад нико још није званично изнео, али то је решење које не постоји нигде на свету, не видим зашто би Србија прихватила то решење", рекао је Дачић. 

Он је прецизирао да то решење подразумева да Србија призна независност Косова, "а да тај део буде под могућности неког двојног суверенитета", па да ће се о томе касније изјашњавати. 

"То је, према мишљењу Србије, једна неприхвалтљива идеја", нагласио је Дачић. 

да будемо последица њихових фрустрација везано за то да каже нема измене границе Косова. То цинично и с наше стране не наилази на разумевање", рекао је Дачић. 

На питање да ли постоји могућност да Србија пристане да се настави дијалог, а да таксе остану или да се од Србије тражи да више не лобира за повлачење признања независности Косова, а да Приштина може да лобира за признање Косова, Дачић каже да је то немогуће. 

"Под тим условима је немогуће да Србија пристане. Очекује нас заиста тешка борба", рекао је Дачић. 

Он је додао и да би се, да је Србија увела противмере, разговарало на начин- "укинуте ви таксе, ми ћемо да укинемо таксе".

"Ми смо били коректни, нисмо уводили противмере и сад они кажу престанете ви да лобирате, а они треба да лобирају даље. Је л'' ће они да престану да лобирају, је л'' ће да престану да подносе захтеве за разне међународне оргзаницације?", упитао је Дачић. 

То је све, оценио је, последица тога да је шест година прошло од потписивања Бриселског споаразума, а да није реализован основни део тог споразума, а то је Заједница српских општина.

Шеф српске дипломатије нагласио је да то није скуп посвећен дијалогу Београда и Приштине, вћ да су на састанак позвани лидери свих чланица Западног Балкана. 

Он је додао да ће се на првом делу састанка говорити о регионалним питањима, док ће други део бити посвећен дијалогу Београда и Приштине. 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести