Дачић: Имуни смо на притиске и ултиматуме, спремни за дијалог

БЕОГРАД: Министар иностраних послова Ивица Дачић не очекује значајније помаке у решавању проблема КиМ на самиту у Паризу 1. јула који организују Ангела Меркел и Емануел Макрон, очекује даље притиске на Србију, али поручује да је Србија навикла на притиске и да "од тог посла" када је реч о признању Косова нема ништа.
dacic, tanjug/T. Valic
Фото: Tanjug/T.Valič, arhiva

"На то неће пристати ни председник Вучић ни ова власт", каже Дачић за Танјуг.

Коментаришући различита тумачења резултата самита у Берлину, пре свега тумачења из Приштине да је дијалог већ почео, и шта се може очекивати од сусрета у Паризу, с обзиром да је предвиђен сусрет у истом формату, Дачић каже да је то "превише дугачак и далек временски период, имајући у виду бурну политичку сцену у Европи и у нашем региону". 

"Далеко је тај састанак у Паризу да би се већ сада могло говорити шта ће на њему бити. Прво треба да се заврше европски избори, а сходно резултатима тих избора ће зависити расположење и однос снага унутар Европске уније", каже он.

На питање да ли је и сам избор учесника самита, како је коментарисао, пред самит у Берлину, врста притиска на Србију, Дачић каже, да су се у суштини на том скупу сви изјашњавали о неким стварима који их се у суштини не тичу. 

"Овде је реч о томе да се покушавају проначи елементи за одблокирање дијалога и морамо имати веома прецизне формулације, значи неће се мењати формат дијалога. Дијалог остаје у Бриселу, њега моделира и води Федерика Могерини односно високи представник Еропске уније за спољну и безбедносну политику, а ко ће бити од краја ове године то ћемо тек видети после европских избора.

Имајући у виду реалан однос снага у западној хемисфери, оцењује Дачић, наравно да ће они наставити са притисцима да се у будућност заокружи "тај суверенитет државе Косово".

Наравно да смо ми рекли да никада нећемо признати, без договора, и без компромиса", наводи Дачић и објасњава да је порука председника Вучића, формулисана као "шта је решење сада, осим што ће КиМ, не његовом вољном или што је он признао, добити независност и сувереност на целој териториј" осврт на питање историјске одговорности, а не његов став око судбине КиМ.

Он је говорио о томе, објашњава Дачић, да неки који ће доћи после нас не би требало да буду у позицији, "као ми данас када говоримо да би можда било боље да су неке ствари биле прихваћене пре десетак година када су Коштуница, Тадић и остали преговарали са међународном заједницом". 

На питање колико председнику Вучићу у борби за компромисно решење косовског проблема отежава ситуацију то што око тога не постоји јединствен политички став у земљи, Дачић казе да у остваривању циља међународне заједнице, увек "битно да на некој територији постоји политичка нестабилност, подељеност и сукобљеност како би тај међународни фактор имао јачи утицај и потребу да буде консултован да одлучује у овом региону". 

"Тако се и гледа и на овај проблем. Ми заиста нисмо имали ни један озбиљан разговор о томе иако је председник Вучић позвао на унутрашњи дијалог. Они који себе сматрају опозицијом имају веома широк спектар идеја шта да би требало да се уради. Од оних који би признали Косово, до оних који кажу да би повели рат за Косово и не би никада прихватили разграничење или поделу и све остало", каже Дачић и додаје да је такав политички став веома неодговоран.

Он каже да би и било добро када би сви друштвени фактори заиста размислили о томе шта је најбоље решење овог проблема.

"Не говорим сада о стратешким питањима или о стварима које ће се решавати за сто или двеста година, говорим о дневним питањима, јер очигледно је да ћемо имати следећу уцену: Ако нећете решење, онда нећете ући у ЕУ". 

Е онда ће исти ови који сада критикују Вучића, сматра Дачић, рећи да је он издајник, да је он националиста, да он руши националне и државне интересе - да због тога не идемо ка ЕУ. 

"Само нека се определе да ли смо Вучић и ја издајници или да смо земљу одвојили од европског пута. Јер и једно и друго у исто време причају. Ја бих само рекао оно што смо у МСП урадили а то је да за време овог мандата 13 земаља повукло признање а седам је признало. Ја бих био срећан да је тако било од почетка и протеклих десет година.", каже Дачић.

Враћајући се на питање предстохећег самита у Паризу Дачић каже да је веома битно да се Макрон и Меркел, баве темом КиМ, те да су они су ту да помогну да се одблокира дијалог, али скреће пажњу на готово ирационално понашање Приштине.

"На какав третман је навикао Харадинај и Приштина најбоље се види када Могеринијева која представља ЕУ , затим Меркелова као најјача економија у Европи, Француска као стална чланица Савета безбедности, када САД администрација и Трамп пошаље писмо а Харадинај , а они одбију да укину таксе и верују да треба да терају своју причу".

Дачић је међутим уверен да Харадинају и осталима то пролази на унутрашњем плану, али у међународној заједници све има своје границе. 

"Они наравно да имају подршку онима који су помагали да се они створе, али и та подршка има своје границе. Има своје црвене линије. Мислим да су они веома брзо да пређу те црвене линије и управо таквим понашањем", каже Дачић и наводи као пример да је Приштина поднела захтев за пријем у Интеропл, али уз опомену "како ви мислите да уђете у Интеропол ако вас ми не подржавамо".

Али то њих не интересује, поручује Дачић, његов циљ је - попут Месићевог који је рекао, "уништио сам Југославију", а Харадијај каже - ја сам сахранио дијалог.

"Ако је Харадинај јачи од свих њих, нема никаквих проблема, што се нас тиче ми сигирно нећемо прихватити те ултиматуме. Спремни смо за наставак дијалога, јер мислимо да је то једино разумно и рационално и хвала свима који помажу", закључује Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести