Дачић: Ја сам оптимиста, наметнимо позитивну агенду

БЕОГРАД: Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да је стратешко опредељење Србије чланство у ЕУ, за шта су докази обимне реформе које спроводимо, усаглашавање са европским стандардима, изражена снажна политичка воља да постигнемо одржив компромис са Приштином и регионлана сарадња коју Србија потенцира.
daccich_metropol_pok
Фото: Танјуг (Видео)

Дачић је, на седмом "Самиту ЕУ - југоисточна Европа, о одрживом развоју за Балкан - Србија у водећој улози", у организацији лондонског Економиста, подсетио да Стратегија проширења ЕК дефинише 2025. годину као оквирни временски рок приступања Србије ЕУ и препознаје је као земљу која је, уз Црну Гору, највише одмакла у процесу европских интергација.

"Документом је отворена нова перпектива државама региона и важно је искористити прилику која се указује", рекао је Дачић на скупу, чији је медијски партнер агенција Танјуг.

Приметио је, међутим, да актуелни моменат карактеришу и изазови пред самом ЕУ, што што може утицати на процес европских интеграција земаља региона, попут мигрантске кризе, предстојећих избора за ЕП, рекомпозиције у институцијама Уније, Брегзит…

Ипак, подвукао је да то не треба да буде изговор да још интензивније не радимо на сопственом реформисању.

"Остварени напредак земаља региона представља значајан резултат и не сме се дозволити да он буде угрожен услед могућих непревидивих политичких кретања у ЕУ и њеном окрузењу", рекао је и додао да је важно да и земље чланице буду јасније и одлучније у порукама које шаљу државама кандидатима и њиховим грађанима.

Истакао је да јачање регионалне сарадње компелементаран процес, путу ка ЕУ, као и механизам који доприноси помирењу и даје додатни импулс развоју.

Као значајне резултате навео је отварање Регионалне канцеларије за младе у Тирани, споразум о оснивање Транспортне заједнице у Београду, који би требало да почне са радом до краја године, Коморски инвестиоциони форум и званично покретање Фонда за Западни Балкан.

Подсетио је да српска влада предузима много у домену инфраструктуре, дигиталиазије, енерегтике, трговине… и поновио да је за нас пут Ниш-Приштина-Мердаре-Тирана-Драч једаљ од кључних приоритета, уз обнову железничке инфратсруктуре.

Како је рекао, не желећи да говори о проблемима унутар других држава региона, поручио је да је једини начин да се они реше мирним путем, дијалогом, те да сарадња и тражење заједничког интереса немају алтернативу.

"Балкан је дуго година био симбол за рат, за дељење друштва, чак постоје и погрдни називи у страним језицима да се не сме дозволити балканзиација у њиховом простору… То је релативно питање, да ли са правом носимо тај епитет. Мислим да смо квалитетнији од онога како нас други виде", рекао је Дачић.

Приметио је да у сали види да седе заједно амбасадори земаља које су често и ратовале и имале супротстављене ставове, и да је то пример који и ми треба да следимо и да убрзамо наш корак, а не да идемо честом логиком "један корак напред, а два или три назад".

Поручио је и да Србија подржава да све земље региона буду чланице ЕУ и да се радује успесима сваке, јер имамо више ствари које нас повезују од оних које нас деле.

Волео би, каже, да датум 2025. године, који данас изгледа тако далеко, не буде термин који ће стално бити одлаган.

"Од када знам за себе, стално се ти термини одлажу… И надам се да ћемо сви бити у доброј форми када Србија и друге земље региона уђу у ЕУ. Под условом да ЕУ опстане", рекао је Дачић и шаљиво додао:"А, ако и не опстане велика опасност и ризик ће бити кад сви ми уђемо тамо".

Важно је, указао је, да регион покаже зрелост, и да прошлост коју често раличито тумачимо, а коју не можео да избришемо, не представља препреку, већ да нас мотивише да закорачимо у будућност.

Како је рекао, у једна од тема скупа је и "Одрживи опоравак Балкана?"и и замолио организатоте да скину знак питања, јер без одрживог опоравка нећемо моћи даље.

"Када погледате ко су данас чланице ЕУ, а да се налазимо у овој сали пре 30 година, ко би рекао да ће тако бити? Да ће неке од њих бити у Унији, а да ће Србија тек чекати 2025. годину… Зато искористимо време које је пред нама. Ја сам оптимиста и желим да сви једни другима наметенемо позитивну агнеду", рекао је Дачић.

Захвалио је организаторима што се скуп одржава у Београду и шаљиво закључио: "Да поручим српским бизнисменима да још нисам видео скуп који Грци организују, а да се не одржава у Метрополу. Економија је економија".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести