Дачић: Косово више није "чедо", позиција Србије све јача

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да не зна да ли је тачна информација да су САД прекинуле контакт са министром одбране Косова и наводи да је о томе сазнао из медија, али подсећа да америчка администрација не гледа више на Косово као на "своје чедо" већ покушава да буде објективна.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug

"Мислим да је то добро. Генерално, косовска спољна и унутрасња политика су у великој дефанзиви. Они више нису чедо Запада већ проблем. Они су препрека за мирно решавање на КиМ", рекао је Дачић новинарима.

Каже да је, с друге стране, позиција Србије све јача. 
"Људи имају разумевања за наше аргументе. Настављамо политику повлачцења признања (независности Косова)", рекао је Дачић.

Наставља се антисрпска хистерија у Хрватској

Дачић је оценио, коментаришући јучерашњи протест у Вуковару, да је очигледно да у Хрватској постоји притисак и велика експанзија десничарских странака и додао да се то прелама на српско-хрватске односе.

У Вуковару је јуче одржан протест због непроцесуирања ратних злочина на којем је затражено од представника власти да услове улазак Србије у ЕУ, а Дачић примећује и да се тамо истовремено одржава и промоција књиге о Максу Лубурићу (управнику логора Јасеновац).
"Замислите Немачку у којој би се одвијале промоције књиге о управнику Аушвица или неких других логора или у Аустрији о Маутхаузену. Очигледно је да постоји велики притисак и експанзија десничарских странака у Хрватској и наравно да се то увек прелама на српско-хрватске  односе. Тиме се наставља антисрпска хистерија која постоји", рекао је Дачић новинарима у седишту СПС где је одржана седница Главног одбора странке.

Додао је да не зна на кога се они који протестују жале, наводећи да је Србија санкционисала свакога и да ће санкционисати свакога ко је починио ратни злочин.

"Сви треба да буду свесни својих злочина који су починили, а не да релативизују своје злочине у Другом светском рату који су стотину, хиљаду пута већи него сто је то било 90-тих година. Ако је неко починио ратни злочин треба да одговара, нема никакве сумње", поручио је Дачић.

22. децембра бирамо руководство, не мењамо програм

Социјалистичка партије Србије (СПС)  ће 22. децембра на конгресу у Сава центру изабрати председника, главни одбор, статутарну и надзорну комисију, најавио је Дачић.

На конгресу ће, каже Дачић, бити донета и политичка декларација о свим изазовима, али неће бити промењен програм.
Он је додао да ће до 15.новембра бити одржани састанци на којима ће бити предлагани делегате конгреса и кандидати за функције, а након тога ће, каже бити одржане општинске, градске и покрајинске конференције.

"Битно је да СПС настави са реформама које смо започели и желимо да имамо што више младих и образованих људи", рекао је Дачић новинарима у седишту СПС.
Он је уочи седнице Главноог одбора рекао да данас неће бити речи о кадровским питањима, јер је, каже, још рано и подвукао још једном да је у странци после 5.октобра дошло до великих промена и да је сада прилика да се наставе реформе.

Дачић је рекао да СПС жели да буде модерна социјалдемократска странка која ће, истиче, на следећим парламентарним изборима остварити још боље резултате.

На питање о противкандидатима за председника странке, Дачић је рекао да нема ништа против, али да онај ко хоће да буде његов противкандидат, мора да изађе са новим програмом и концепцијом, а ако не добију подршку, мора да буде свестан да неће бити део његове политике.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести