Дачић: Надам успешном току и успешном крају дијалога са ПР

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да се нада да ће дијалог Београда и Приштине имати успешан ток и успешан крај, али да не може конкретно да каже када ће разговори бити настављени, а ни када ће бити окончани.
d
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

"Ми желимо да се разговара отворено у покушају да се траже решења и компромиси", рекао је Дачић, али је додао да је највећа препрека дијалогу и договору власт у Приштини, а не међународна заједница.

Одговарајући на питања новинара после свечане литургије у Цркви Успења блажене девице Марије, он је рекао да је Београд спреман да учествује у дијалогу у жељи да се постигне компромисно решење које мора да уважава интересе и албанског и српског народа који живи на Косову и Метохији.
Најновији потези Приштине, каже Дачић, говоре да Приштина не испуњава ништа од договореног.

Он је рекао да је с представнцима Ватикана имао отворене разговоре о томе колико је хришћанско културно и верско наслеђе важно и како да сви заједно помогну да то буде једна од тема у дијалогу.
Навео је и да искуство учи да је боље да се преговара сто година, него да се ратује један дан.

Бечки надбискуп, кардинал Кристоф Шенброн имао је исту поруку и казао да је рат увек најгоре решење.
"Сви смо научили из историје да се једино заједнички може радити", рекао је кардинал Шенброн, који је данас предводио свечану литургију поводом стогодишњице завршетка Првог светског рата. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести