Дачић: Наставак разговара о влади после посете делегације САД

БЕОГРАД: „Разговори о формирању нове владе биће настављени после посете америчке делегације Србији, у којој ће бити и специјални изасланик Ричард Гренел, изјавио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да су нетачни наводи медија о персоналним решенијима у новој влади.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

"Све што пише у новинама није тачно", рекао је Дачић на ТВ Пинк упитан о спекулацијама у медијима да је спреман да се у новој влади одрекне Славице Ђукић Дејановић и Горана Тривана, али не и Бранка Ружића.

Поновио је да се о персоналним решењима није разговарало, а на питање види ли себе у новој влади, каже да не воли ту врсту питања зато што то, додаје, нису теме о којима треба да се прича на телевизији.

"Више пута сам рекао и пре и после избора да смо ми спремни да наставимо сарадњу са Александром Вучићем и СНС-ом. Сви смо свесни да Вучић и СНС имају већину и без нас. Одлуку о томе ће свакако донети победник", рекао је Дачић.

Навео је да је с Вучићем разговарао о влади пре више од месец дана, а да је у међувремену било значајних догађаја у Вашингтону и Бриселу, а да долази у Србију и америчка делегација.

Каже да ће се се о новој влади наставити преговори у наредном периоду, да он обавља функцију министра, ради нормално и има комуникацију с кабинетом председника Србије.

"Шта ће бити даље, видећемо за коју недељу", рекао је Дачић.

Навео је и да треба да се настави седница Скупштине Србије и да се именује мадатар.

Уздржати се од непринципијелних изјава

„Србија нема никакве хегемонистичке идеје у односу на Црну Гору, која је братска држава од које Србија нема ни ближу земљу, ни народ”, изјавио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић и поручио да и будућа власт треба да се уздржи од непринципијелних изјава.

Дачић је на Тв Пинк, поводом изјава председника Црне Горе Мила Ђукановића да се Србија мешала у изборни процес у Црној Гори, истакао да је Србија само против вођења антисрпске политике, која је резултирала тиме да је већина грађана у Црној Гор гласала против Ђукановића.

"Србија жели што боље дносе са Црном Гором", рекао је Дачић.

Истакао је да би у овом тренутку обе стране у Црној Гори, будућа власт и Ђукановићев ДПС, требало да буду веома пажљиви и подсетио на недавне изјаве лидера опозиције Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића о председнику Александру Вучићу и Србији.

"Не треба наседати. Сада постоји теорија да с Ђукановићеве стране стално покушавају да наведу на то да је Србија била активни учесник избора, док ови други (победничке коалиције) да би то негирале дају неке непринципијелне ии некоректне изјаве...", рекао је Дачић.

Истакао је да не познаје никог од лидера победничких коалиција, ни Кривокапића, ни Абазовића.

"Не познајем нову политичку гарнитуру, те изјаве (Кривокапића и Абазовића) нису добре. Нова власт у Црној Гори треба да ради на јачању наших односа. У сваком случају, ми се нисмо мешали у изборе у Црној Гори", рекао је Дачић учествујући у емисији Хит-твит Пинк телевизије.

Подсетио је и на оптужбе да је председник Вучић помагао Ђукановићу.

"То је непринципијелно и такве некоректне изјаве не треба да постоје, јер и они су добили гласове захваљујући очекивању да ће се побољшати односи са Србијом" навео је Дачић.

Антисрпска политика Џаферовића и Комшића

Признање самопроглашене независности Косова заговарају чланови Председништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић, који је Хрват избаран муслиманским гласовима, изјавио је вечерас министар спољних послова Ивица Дачић и наводи да Приштина злоупотребљава споразум из Вашингтона.

Дачић је за ТВ Пинк рекао да Џаферовић и Комшић и без одлуке Председнистсва БиХ сматрају да је Косово независна држава и оценио да је то је директно непоштовање правила постојања БиХ.

"Они су годинама имали антисрпску политику и они признају независност Косова", рекао је Дачић.

Навео је да је косовска министарка спољних послова 8. септембра, након што је потписан Вашингтонски споразум, послала званично писмо колегиници у БиХ у којем позива БиХ да призна Косово и навела да је споразум у Вашингтону постигнут под покровитељствсом САД омогућио међусобно признање Косова и Израела.

"Још испада да је део споразума да друге земље треба да признају Косово. Несумњиво је да ће Косово злоупотребљавати овај споразум. Једна од тих ствари је свакако овај позив за БиХ", рекао је Дачић и навео да је Приштина вероватно овакво писмо послала и многим другим земљама.

Не верује, каже, да је питање признања Косова стављено на денвни ред у БиХ на основу позива из Приштине.

"То је део једне друге политике", рекао је министар Дачић и додао да тиме што хоће да признају Косово губе било какав аргумент где неко може да оспори Републици Српској право да оствари право на самоопредељење.

Упитан да ли су се икада званично у Србији повезивали Косово и Република Српска, Дачић је рекао да нису, али да мисли да је то била грешка претходног руководства после 2000. када је та тема дошла на дневни ред.

"Наша реакција на проглашење независности Косова никада није била повезана с Републиком Српском, него смо поразбијали неке киоске по Београду, запалили амбасаде. У суштини, шта смо ми њима рекли, слободно ви урадите шта год хоћете", рекао је Дачић.

Једино што, каже, може да забрине међународну заједницу јесте било повезивање с Републиком Српском.

"У то време (Војислава) Коштунице и (Бориса) Тадића та тема није било коме падала на памет", рекао је Дачић.

Поводом паљења амабасаде САД, Дачић је рекао да је тај акт нанео штету Србији, да су откривени они који су упали у амбасаду, али не и шта се десило унутар командног ланца.

"Чињеница је да је постојао одређени временски период када је полиција добила налог да се повуче", рекао је Дачић и навео ће изгледа на крају да буду одговорни они у штабу који су руководили том акцијом зато што не желе да кажу ко им је рекао да се повуку.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести