Дачић: Не могу да верујем да у Милану има наших туриста

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је структура српских држављана који желе да се врате у земљу из иностранства различита и додаје да међу њима има ученика, студената, пацијената који су се лечили ван земље, има оних који су сада остали без посла, међутим, истиче да има и око 20 туриста из Милана.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Не могу да схватим да у Милану има 20 туриста и очекују нашу помоћ. Ја желим да поставим здраворазумско питање, кад су отишли ти наши туристи? Та криза у Милану није од пре неколико дана. Чак има и два случајева који немају где да бораве и спавају у аутомобилима и сада је то ургентна ситуација", рекао је Дачић.

Министар је казао да многе земље које враћају своје грађане у земљу наплаћују карте, међутим, напоменуо је да Србија то не ради, али моли за разумевање, јер влада није туристичка агенција.

Он је подсетио да су авиони Ер Србије веома ангажовани у превозу хуманитарне помоћи, робе, опреме, лекова, респиратора…

Дачић је казао да процедура по повратку држављана у Србију није у рукама Министарства спољних послова, већ Министарства здравља и Министарства унутрашњих послова, али је сигурно да ће по повратку сви ићи у карантин док не добију резултате тестова да ли су позитивни на корона вирус.

Сви, каже, треба да рачунају да ће бити у кућној изолацији 28 дана, а у карантину док се не добију резултати тестова, што може да потраје неколико дана.

озивамо све да се не пријављују у амбасадама, да ми пошаљемо авион, а да они после одустану, да кажу зашто ћемо ми да идемо у изолацију, тестирали смо се у другој земљи. Ситуација је таква и нема изузетака", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је навео да је здравствено стање дипломата у Швајцарској добро, али је напоменуо и да је за дипломату који је четири дана провео у швајцарској болници стигао рачун од 8.000 швајцарских франака.

"Дипломате су добро, немамо других случајева. Цео наш дипломатски и конзуларни кадар је ангажован на помоћи нашим људима. Покушавамо да помогнемо и да се нађемо на услузи свима, али су нам могућности мале и ограничене”, рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести