Дачић: Није тачно да постоји ултиматум, али биће притисака

БЕОГРАД: Потпредседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да не очекује ништа спектакуларно од данашње рунде дијалога председника Србије Александра Вучића и председника привремених косовских институција Хашима Тачија у Бриселу, уз посредовање шефице европске дипломатије Федерике Могерини.
dacic sps
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Ништа спектакуларно не очекујем после свега што је рекао председник Вучић", рекао је Дачић за РТС.

Он објашњава да није лако разговарати са Албанцима и представницима међународне заједнице, али истиче да је још теже разговарати са Вучићем, када је, како је рекао, разочаран односима те међународне заједнице.

"Ја сам стално говорио да га међународна заједница лазе. Ми сада разговарамо и није реч о признању. Тачно је да постоји нешто записано од 2013. Да дође до неког споразума, правно обавезујећег о нормализацији, али нико никада није објаснио шта у том споразуму треба да пише", јасан је Дачић.

Указујући на поплаву лажних вести у српским медијима, Дачић је, упитан да ли је тачно да је Србији постављен ултиматум "или Косово у УН или блокада", одговорио:"То је немогуће да се може десити".

Дачић је навео да сваког дана читамо неке спектакуларне информације и да је прошао и , прошао је и "фамозни четвртак" када је најваљивано да ће неко из Немачке донети предлог или ултиматум.

"Прошао је тај четвртак, ко је дошао, ко је донео, сви знају да Вучић није био ту, код мене нико није долазио, па код кога су долазили да донесу било какав предлог, то је велика лаж", истакао је Дачић.

У новинама можете прочитати да је неко дао рокове, да Вучић мора да прихвати нешто до јуна или до марта следеће године, ко је тај ко може да постави било које рокове нама, упитао је Дачић.

"Нетачно је дакле да постоји ултиматум, али ће постојати притисци. Али, ако неко мисли да ће Вучић сад да попусти и да је ово увод у признавање Косова, не познаје ни Вучића, ни Србију. Од тога нема ништа", поручио је Дачић и поновио да Србија никада неће признати једнострано проглашену косовску независност.

Подсетио је да у ЕУ постоји пет земаља које не признају косовску независност. Посебно је поменуо Шпанију која не желе да учествује на састанцима на којима су представници Приштине и противи се употреби термина "западнобалканска шесторка".

Указао је да питање признања није ствар, како је рекао, Вучића, већ Вучића, свих странака и грађана Србије.

"У овој фази ми треба да водимо дијалог, треба да будемо конструктивни и да поступимо као свака друга земља у свету која поштује своју државу, њен интегритет националне интересе", рекао је шеф српске дипломатије и запитао: "Зашто би Србија одустала од тих принципа".

Јер, подсетио је, с друге стране имамо Кадри Весељија који "присваја" Прешево, а то је зато јер "сви они говоре о ''великој Албанији''".

Дачић указује да Албанци попут Весељија причају сада да нема могућнности промена граница. 

"О каквим границама они сада причају", запитао је, истакавши да они о томе говоре након што су "разбили" међународну признату Србију.

Упитан да ли је тачно да су Срби и Албанци били за поделу Косова, а да је Немачка то зауставила, Дачић је одговорио да не зна и додао да је у садашњој фази разговора било различитих идеја о којима ће, како је рекао, говорити Вучић, који ће изнети и наш предлог.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести