Дачић о помоћи Кине, ЕУ, враћању наших држављана из света

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је несумњиво да ће Кина убудуће бити један од најпопуларнијих партнера Србије, као земља која се у кризним временима, у ситуацији ширења епидемије коронавируса и покушајима сузбијања епидемије, понашала према Србији крајње пријатељски.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Овде није само реч о томе да ли ће неко финансијски нешто помоћи. И ЕУ је издвојила 7 и по милиона евра, и Норвешка је издвојила 5 милиона евра и ми смо на томе захвални. У питању је солидарност. У овим условима данас, новац вам не значи много. Наравно, морате да имате новац да бисте нешто могли да купите. Али, овде се појављује други проблем, где да нађете то што треба да купите. У том смислу ЕУ није показала солидарност већ је забранила увоз медицинске опреме. Једина земља од које смо могли нешто да купимо је била Кина, рекао је Дачић за војвођански јавни сервис.

Он је додао да је разговарао с руским министром спољних послова Сергејем Лавровом и да ће и Русија упутити помоћ, као и Уједињени Арапски Емирати.

И Руси сами купују опрему. Овде је ствар доћи до онога што вам је потребно, а то су маске, заштитна опрема, тестови, респиратори…, нагласио је Дачић.

Осврћући се на протест који је Министарство спољних послова упутило амбасади Швајцарске у Београду због третмана српских држављана у Женеви заражених короном, Дачић је рекао да је реч о томе да надлежне установе у Швајцарској нису хтеле српског дипломату да приме у болницу и поред тога што му је било блокирано једно плућно крило.

Један дипломата из наше мисије пријавио је да има температуру и њему је речено да има грип. Ствари су се искомпликовале и констатовано је да он има корона вирус, али нису хтели да га приме у болницу у Женеви. Било му је блокирано једно плућно крило и потом су га једва ставили у Берн у болницу. Није лак случај свакако како су му првобитно рекли, напоменуо је министар.

Додао је да је тај дипломата послао слику како му у Швајцарској скидају температуру.

Као наше бабе пре сто година, лавор с водом и с крпом. Ја мислим да је медицина напредовала последњих неколико векова, иронично је констатовао Дачић и казао да се Србија "свакако не би тако опходила са њиховим дипломатама".

Коментаришући догађања у Приштини и седницу о изгласавању неповерења влади Аљбина Куртија, Дачић је казао да Србију занима шта се дешава у Приштини, пре свега када је у питању српски народ, а "имајући у виду да се (они) не баве здравственом ситуацијом и епидемијом".

Он је казао да ће Србија помоћи Приштини, не само српском народу и поменуо је мејл који је добио од двојице Албанаца из Бујановца, који су се обратили конзулату Србије у Цириху и у којем, како је навео, стоји: "Молимо Вас, вратите нас у нашу матичну лепу Србију".

Дачић је рекао да је ситуација са 75 српских држављана који су били на граници Аустрије и Мађарске решена и да су сви који су били на граници прошли.

Такође, навео је да ће људи који су сада у Словенији поподне и у току ноћи кренути и да је направљен договор о транспорту два пута по 200 људи.

Након повратка из Лондона, Истанбула, Париза, Москве… они људи који желе да се врате у Србију, а постоји могућност за превоз, треба да се јаве амбасади да их евидентирамо. Тај превоз авионима Ер Србије плаћа Влада Србије, закључио је Дачић.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести