Дачић о СБ УН: Неће бити последица по Србију

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић оценио је, дан након седнице Савета безбедности УН у Њујорку, на којој је било речи о сарадњи са Међународним резидуалним механизмом у Хагу, да неће бити никаквих последица по Србију.
ivica dacic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

“Никаква одлука није донета, нити је могуће донети било какву одлуку зато што су многе друге земље апсолутно против изнетих ставова”, рекао је Дачић Танјугу.

Када је реч о захтеву за изручењем Вјерице Радете и Петра Јојића, Дачић подсећа да се они не терете за ратне злочине и да је суд донео одлуку да нису испуњени услови за изручење већ за непоштовање суда, а Србија се обавезала да сарађује у истрази ратних злочина.

“И поред тога ми смо понудили да се суди пред нашим судовима, понудли смо различите варијанте, али они инсистирају управо на понижавању Србије”, оценио је Дачић.

Сумирајући седницу СБ УН, Дачић каже да је чудно да је у неколико дана “кондензован” притисак на нашу земљу, наводећи да је истог дана одржано изрицање другостепене пресуде Ратку Младићу и седница СБ посвећена раду Хашког трибунала, односно резидуалном механизму.

“Ових дана имамо и сусрете председника Александра Вучића са приштинским преговарачима, а у томе ће на неки начин сигурно учествовати и представници САД, јер ће и Бајден бити тих дана у Бриселу пре сусрета са Путином”, рекао је Дачић.

Наводећи да не верује да се у политици такве ствари дешавају случајно, Дачић каже да је баш зато било важно да на седници СБ УН учествује Вучић.

“И он је то добро проценио. Сигурно је да поруке које ми упућујемо на тим седницама су јаче ако их изговори председник Републике. Његов говор је био адекватан одговор на све оно што смо чули”, рекао је Дачић.

Нису га, каже, изненадиле изјаве ни председника тог механизма Кармела Ађиуса, ни главног тужиоца Сержа Брамерца, али ни наших суседа.

“Они користе сваку такву прилику за брутални обрачун и нападе на Србију. Сама та констатација да Србија не сарађује са Хашким трибуналом, да пркоси целом свету и тако даље, то су лицемерне и безобразне оцене зато што их пре свега Србија није заслужила”, поручио је Дачић.

Подсетио је да је Србија испунила оно што је Хашки трибунал од ње тражио, а да ли је то добро или није, и да ли је требало тако, то је друга тема.

Изјаве хрватског представника су, оцењује Дачић, некоректне и безобразне зато што вређају историјску истину.

Када се каже да је неко “ђаво”, а да се не осврне на стотине хиљада протеарних или страдалих Срба у логорима у Хрватској, а да нико није кажњен, онда је некоректно да се тако на седници СБ разговара, додао је Дачић.

Када је реч о представнику БиХ, Свену Алкалају, он је, каже, Дачић, илегално учествовао на седници јер није имао одлуку Председништва БиХ.

Дачић је закључио да је Вучић достојанствено изговорио све што је требало да изговори и да је при томе поставио значајно питање шта је са правдом за Србе, како је могуће да Хашки трибунал суди само Србима и како никога није осудио за злочине против Срба, те када ће се та неправда исправити.

“Одговоре на та питања није добио, нити ће их добити, али је битно да то што је рекао остане записано у свести наших људи и у историјском памћењу наше државе тиме што је речено на седници СБ УН”, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести